Toussaint en De Waard missen finale 50 meter rugslag

De Nederlandse zwemsters Kira Toussaint en Maaike de Waard hebben vrijdag bij de WK kortebaan naast een plek in de finale van de 50 meter rugslag gegrepen. 

Toussaint miste de eindstrijd op zeven honderdsten van een seconde. De 22-jarige rugslagspecialiste, die studeert en traint in de Verenigde Staten, zette met 26,52 de negende tijd neer in de halve finales. Alleen de beste acht gaan door naar de eindstrijd.

De Waard, die eerder op vrijdag laatste werd in de finale van de 50 vlinder, kwam niet verder dan de twaalfde tijd: 26,70.

Titelverdedigster en wereldrecordhoudster Etiene Medeiros uit Brazilië was de snelste in de halve finales met 26,00. Medeiros neemt het in de finale op tegen onder anderen Emily Seebohm en Katinka Hosszu.

Estafette

De Nederlandse estafettezwemmers moesten genoegen nemen met een bijrol op de 4x200 meter vrije slag.

Kyle Stolk, Maarten Brzoskowski, Ben Schwietert en Dion Dreesens kwamen in baan 1 niet verder dan de zesde plaats. Met 6.59,10 bleven ze bovendien net boven het Nederlands record dat hetzelfde kwartet in de series had aangescherpt tot 6.58,55.

Het goud in het 25-meterbad in Canada ging naar Rusland, net als op de 4x100 vrij. Mikhail Dovgalyuk, Mikhail Vekovishchev, Artem Lobuzov en de uitblinkende Aleksandr Krasnykh zegevierden in 6.52,10. Het zilver ging naar de Verenigde Staten (6.53,34), Japan pakte brons in 6.53,54.

Tip de redactie