De Nederlandse estafettezwemmers hebben zich vrijdag bij de WK kortebaan in het Canadese Windsor geplaatst voor de finale van de 4x50 meter vrije slag. Sharon van Rouwendaal drong door tot de finale van de 400 meter vrij.

Nyls Korstanje, Jesse Puts, Kyle Stolk en Ben Schwietert kwamen in de series tot 1.26,20 en lieten daarmee de vierde tijd noteren.

Het Oranje-kwartet moest de Verenigde Staten, Rusland en Japan voor zich dulden. De Amerikanen realiseerden met 1.25,01 de snelste tijd.

De finale van de 4x50 meter vrije slag bij de mannen staat in de nacht van vrijdag op zaterdag op het programma.

Van Rouwendaal

Bij de vrouwen plaatste Van Rouwendaal zich voor de finale van de 400 meter vrije slag. De olympisch kampioene open water op de 10 kilometer noteerde de zesde tijd in zes series.

Ze tikte in de laatste manche als vierde aan in een tijd van 4.04,07. De Amerikaanse Leah Smith was de snelste tijdens de voorronde, met een tijd van 4.00,47.

De finale op dit onderdeel is in de nacht van vrijdag op zaterdag. Bij de vorige WK kortebaan behaalde Van Rouwendaal zilver op de 400 meter vrije slag.

Van Rouwendaal strandde woensdag in de series van de 800 meter vrij. Ze zwom op die afstand de negende tijd.

Toussaint

Kira Toussaint en Maaike de Waard bereikten de halve finales van de 50 meter rugslag. Toussaint zette met 26,63 de vijfde tijd neer in de series en De Waard was met 26,87 goed voor de dertiende tijd.

De Waarde veroverde in Windsor al twee medailles met de estafetteploeg. De 20-jarige Rozenburgse pakte met de estafettedames brons op de 4x100 meter wisselslag en greep met de gemengde estafetteploeg zilver op de 4x50 wissel.

De halve finales van de 50 meter rugslag bij de vrouwen worden in de nacht van vrijdag op zaterdag gezwommen.

Nederlands record

Op de 4x200 meter vrije slag plaatsten de Nederlandse estafettezwemmers zich als zevende voor de finale. Dion Dreesens, Maarten Brzoskowski, Ben Schwietert en Kyle Stolk verbeterden met 6.58,55 tevens het Nederlands record.

Het viertal was meer dan vijf seconden sneller dan de vorige toptijd (7.03,22) uit 2008. De Amerikaanse zwemmers realiseerden met 6.53,91 de snelste tijd in de series.