Rusland gaat dopingrapport McLaren 'aandachtig bestuderen'

Rusland wil niet direct reageren op het tweede deel van het dopingrapport van Richard McLaren dat vrijdag openbaar werd gemaakt. Het land wil het onderzoek eerst uitgebreid analyseren.

De Canadese onderzoeker McLaren openbaarde vrijdag informatie over het structureel maskeren van dopinggebruik door Russische sporters. Meer dan duizend atleten in minstens dertig sporten hebben hiervan geprofiteerd.

Een woordvoerder van het Kremlin wilde tegenover het Russische persbureau TASS niet direct reageren op het belastende rapport. "We gaan het aandachtig bestuderen."

"Alle mogelijke maatregelen zullen doelmatig zijn", stelde de woordvoerder.

IAAF

De internationale atletiekbond IAAF reageerde vrijdag in een verklaring op het tweede deel van het McLaren-rapport.

"De IAAF vindt net als professor McLaren dat het tijd is om manipulatie te stoppen. We werken samen met het WADA en het team van McLaren om dit doel te bereiken."

Sebastian Coe, voorzitter van de atletiekbond: "Het IAAF staat in voorhoede van dopingbestrijding sinds 1928. We zullen intelligent blijven testen en hertesten, we zullen samenwerken in onze zoektocht naar gerechtigheid."

Dopingautoriteit

Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit, verbaasde zich vrijdag over de omvang van de fraude in Rusland.

"Meer dan duizend sporters zijn betrokken of hebben geprofiteerd van het systeem. Er zijn meer dan dertig sportbonden bij betrokken, net als de paralympische beweging. Het is een sportbreed probleem", zei Ram.

In de bewijsvoering zag Ram de grootste winst voor het WADA. "Er blijkt nu ook dat door de veranderde procedures de Russen onder druk zijn komen te staan. De antidopingaanpak werkt."

"Er is heel veel bewijs, zoals DNA, zoutgehalte in urinestalen en krassen in de doppen van de urine- en bloedstalen. Er is hard bewijs op individueel niveau. Dat is de grootste winst."

In de presentatie van het eerste deel van het rapport in juli ging het toch vooral om het systeem dat werd aangetoond. "Dit is concreet, er worden nu namen doorgegeven aan het WADA: olympisch medaillewinnaars zijn erbij betrokken, dus uitslagen zullen moeten worden herschikt."

Individueel bewijs

"Tegen 595 sporters is individueel bewijs verzameld en dat is gedeeld met de betrokken federaties. Tegen een deel hiervan zal een tuchtprocedure worden gestart. Ik ben benieuwd waar dat toe zal leiden.''

Atletiekfederatie IAAF staat al sinds november 2015 geen Russische atleten meer toe bij internationale wedstrijden. In februari zou die ban mogelijk worden herzien. Ram: "Maar het lijkt me uitermate onwaarschijnlijk dat ze de Russen weer gaan toelaten."

"Ik ben vooral benieuwd wat andere bonden gaan doen. Ze hebben eerst nog kunnen zeggen dat ze niet wisten wie of wat de boel belazerde. Ik mag hopen dat federaties hier conclusies aan verbinden."

Volgens Ram is er wel sprake van verbetering in Rusland. "Op de werkvloer zeker, ze zijn aan de slag gegaan. Probleem is dat er vooralsnog op politiek niveau geen erkenning is. Dan is het moeilijk te geloven dat het beter wordt."

Lees meer over:
Tip de redactie