Meer dan duizend sporters betrokken bij Russisch dopingprogramma

Meer dan duizend Russische sporters hebben geprofiteerd van het manipuleren van positieve dopingtests door de Russische staat. Dat blijkt uit het tweede rapport dat de onafhankelijke onderzoeker Richard McLaren heeft uitgevoerd in opdracht van het mondiale antidopingagentschap WADA.

Onder de verdachte atleten bevinden zich meerdere medaillewinnaars van de Olympische Spelen van Londen (2012) en Sochi (2014).

Er worden door McLaren geen namen genoemd in zijn rapport. Het door de staat gesponsorde dopingprogramma vond plaats tussen 2011 en 2015 en kwam voor in minstens dertig sporten, waaronder voetbal. "We beschikken over bewijs dat meer dan vijfduizend positieve tests als negatief zijn beoordeeld."

Bij het grootschalige schandaal zou naast het Ministerie van Sport ook de Russische geheime dienst betrokken zijn, claimt McLaren. De sporters zouden niet op eigen houtje handelen, maar deel uitmaken van een staatsgestuurd programma.

Zo zijn er e-mails gevonden waarin het sportministerie vraagt of positieve tests bewaard of in quarantaine gesteld moesten worden.

"Er is sprake van een doofpot die is geëvolueerd van een ongeorganiseerde chaos tot een strak geregisseerde en winnende succesformule."

Omvang

Volgens McLaren kent het schandaal een "ongekende omvang". "Het is onmogelijk om na te gaan hoe diep deze samenzwering gaat en hoelang het al aan de gang is. Internationale sportbonden zijn jarenlang gegijzeld door de Russen en fans zijn bedrogen door coaches en sporters."

"Het Russische olympische team heeft de Zomerspelen van Londen op een ongekende schaal beschadigd. De omvang daarvan zal waarschijnlijk nooit volledig vast te stellen zijn."

"Het verlangen naar medailles won het van het morele en ethische besef en de olympische waarden van 'fair play'", stelt McLaren vast.

DNA

Op de Spelen in Londen won Rusland 24 keer goud, 26 maal zilver en 32 bronzen medailles. Geen enkele atleet testte positief.

Bij de Winterspelen in Sochi was er bij vier goudenmedaillewinnaars sprake van een fysiek onmogelijk zoutgehalte in het lichaam. Bij tenminste twaalf medaillewinnaars was er sprake van verwisselde urinestalen.

Bij twee vrouwelijke ijshockeysters werd er mannelijk DNA aangetroffen. "Dit zorgt voor onweerlegbaar bewijs dat er geknoeid is met de originele stalen."

Tip de redactie