Handbal

Handbalsters verslaan Frankrijk op EK na knappe comeback

De Nederlandse handbalsters hebben donderdag het derde groepsduel op het EK in het Zweedse Kristianstad na een knappe comeback met 18-17 gewonnen van Frankrijk.

Oranje was al zeker van de volgende ronde. Ook Frankrijk en Duitsland gaan verder in het toernooi. Polen is uitgeschakeld.

De zege leverde het team van bondscoach Helle Thomsen belangrijke punten op voor de hoofdronde, die zaterdag begint. Spanje, Servië en Zweden zijn de tegenstanders en op het spel staat een plek in de halve finales.
 

Met de overwinning op Frankrijk namen de handbalsters revanche voor de verloren halve finale op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, toen de Fransen met 24-23 wonnen.
 

Achterstand

Oranje keek na een matige eerste helft tegen Frankrijk lange tijd tegen een achterstand van vijf goals aan. In de eerste helft scoorde Oranje slechts zeven keer, waarvan Laura van der Heijden er twee voor haar rekening nam.

De handbalsters knokten zich knap terug in de wedstrijd. Met nog tien minuten te gaan kwam Oranje op voorsprong via Estavana Polman, maar Frankrijk gaf zich nog niet gewonnen en maakte gelijk.

Het beslissende doelpunt kwam vlak voor tijd van Maura Visser, nadat ook Nycke Groot een grote rol had gespeeld in de comeback. Keepster Tess Wester manifesteerde zich in de slotfase met cruciale reddingen.

Groot, die vier keer scoorde, werd tot beste speelster van de wedstrijd uitgeroepen. Visser was de topschutter met vijf doelpunten.

Oranje verloor de eerste wedstrijd verrassend met 27-30 van Duitsland. Dinsdag revancheerden de handbalsters zich met winst op Polen: 30-21.

De beste prestatie ooit van Oranje op een EK is een zevende plaats. Vorig jaar op het WK in Denemarken werd Nederland knap tweede en op de Spelen van afgelopen zomer in Rio de Janeiro eindigde de ploeg als vierde.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie