De vijfde partij in de tweekamp om de wereldtitel dammen is donderdag in een overwinning voor Roel Boomstra geëindigd. De Groninger gaat met 7-3 aan de leiding tegen landgenoot Jan Groenendijk.

De 23-jarige Boomstra had liefst 72 zetten nodig om de partij naar zich toe te trekken. Het is na de overwinning in het openingsduel zijn tweede zege in de finale tegen Groenendijk. De drie overige partijen eindigden allemaal in remise.

Boomstra ging met zwart gelijk aan de leiding. Een gedurfde 38ste zet van Groenendijk betekende de aftocht van de 18-jarige Wageninger. Boomstra pakte de leiding en liet niet meer los, waarna Groenendijk zich teleurgesteld gewonnen gaf. Oud-wereldkampioen Ton Sijbrands noemde de zege van Boomstra een "topprestatie".

Boomstra en Groenendijk spelen in drie verschillende steden om de wereldtitel. De tweekamp begon in Groningen, waar Boomstra vandaan komt. Nu zijn de dammers actief in Wageningen, de woonplaats van Groenendijk.

De strijd om de erfenis van de Russische grootmeester Alexander Georgiev, die vorig jaar in Emmen wereldkampioen werd, eindigt na twaalf wedstrijden in Den Haag. 

Boomstra analyseert tweede overwinning bij WK Dammen
Boomstra analyseert tweede overwinning bij WK Dammen

Erfenis

De grootmeester met de hoogste score na twaalf duels wordt wereldkampioen, mits hij drie zeges boekt. Ook als de titelstrijd binnen twaalf wedstrijden is beslist, moeten alle twaalf partijen worden afgewerkt. 

Als geen enkele grootmeester drie partijen wint of als de stand gelijk is met drie zeges voor beide dammers, wordt de tweekamp beslist met een tiebreak.

Boomstra of Groenendijk wordt de eerste Nederlandse wereldkampioen dammen sinds 1984, toen Harm Wiersma de wereldtitel pakte.