Doping

Antidopingbureau WADA verrast door benoeming Isinbayeva

Het mondiale antidopingbureau WADA weet niets van de benoeming van Yelena Isinbayeva tot hoofd van de nieuwe raad van toezicht van het Russische antidopingbureau RUSADA.

WADA meldt niet geïnformeerd te zijn over de aanstelling van de Russische oud-atlete. Het mondiale bureau moet op de hoogte gesteld worden van voorgenomen benoemingen bij RUSADA, omdat WADA bij personeelswijzigingen recht van inspraak heeft.

Het Russische bureau heeft WADA ten onrechte gepasseerd. "Er zal contact worden opgenomen met de Russische autoriteiten", laat een woordvoerder van WADA weten.

Isinbayeva, tweevoudig olympisch kampioene polsstokhoogspringen, gaat met haar raadsleden het werk van het beruchte agentschap controleren.

Het Russische bureau werd door WADA vorig jaar in de ban gedaan nadat een omvangrijk en systematisch dopingnetwerk in de Russische topsportwereld werd ontdekt, dat door de staat werd aangestuurd.

Omstreden

De aanstelling van de 34-jarige Russin is omstreden. Zij behoorde tot de 67 Russische atleten die bij de Olympische Spelen van Rio de Janeiro werden geweerd vanwege het omvangrijke dopingschandaal in eigen land. Na de definitieve schorsing voor de Spelen in Brazilië besloot ze meteen haar loopbaan te beëindigen.

Isinbayeva hoopt komende vrijdag ook nog te worden gekozen tot voorzitter van de Russische atletiekfederatie.

Lees meer over:
Tip de redactie