Zwemmen

Gemengde estafette tweede op WK, Kromowidjojo naar finale 100 vrij

De gemengde Nederlandse estafetteploeg heeft woensdag bij de WK kortebaan zilver gepakt op de 4x50 meter vrije slag. Daarnaast haalde Ranomi Kromowidjojo de finale van de 100 meter vrije slag.

Jesse Puts, Nyls Korstanje, Kromowidjojo en Maaike de Waard moesten in de finale van de gemengde estafette alleen Rusland voor zich dulden.

Het kwartet bezorgde Nederland de tweede medaille in het Canadese 25 meterbad, na het brons van de estafettezwemsters dinsdag op de 4x100 vrij.

Dankzij een sterk optreden van Kromowidjojo dook slotzwemster De Waard als eerste het water in voor de laatste 50 meter, maar zij werd gepasseerd door Rozalija Nasretdinova. De Russin bezorgde haar land het goud in een tijd van 1.29,73, Nederland pakte zilver in 1.29,82.

Puts opende in 21,27, waardoor het kwartet van Oranje na de eerste twee baantjes aan kop lag. De zeventienjarige debutant Korstanje zakte terug naar de derde plek, maar 'Kromo' zorgde ervoor dat Nederland weer de leiding nam.

De Waard slaagde er echter niet in het af te maken. De 20-jarige zwemster bleef ternauwernood de Canadese Sandrine Mainville voor, die het gastland brons bezorgde in 1.29,83.

Kromowidjojo

De 26-jarige Kromowidjojo zette in de halve finales van de 100 meter vrije slag de vijfde tijd neer: 52,76 seconden. Daarmee was de Groningse een fractie langzamer dan eerder op de dag in de series (52,75).

De Australische Brittany Elmslie en de Canadese favoriete Penny Oleksiak noteerden beiden de beste tijd in de halve finales: 52,19.

Kromowidjojo krijgt donderdagavond in de finale ook concurrentie van Rikako Ikee uit Japan, de Canadese Sandrine Mainville, Federica Pellegrini uit Italië, Zhu Menghui uit China en de Russin Veronika Popova.

De wereldkampioene kortebaan van twee jaar geleden op het koninginnennummer, Femke Heemskerk, ontbreekt in het Canadese 25 meterbad. Heemskerk heeft een lange rustpauze genomen.

Hosszú

De Hongaarse Katinka Hosszú heeft haar tweede en derde wereldtitel veroverd. De drievoudig olympisch kampioene schreef in het 25 meterbad na de 400 meter wisselslag van dinsdag ook de 200 vlinder en 100 rug op haar naam.

De 27-jarige Hosszú heeft na twee dagen al drie gouden plakken en één zilveren (200 vrij) op zak.

De Hongaarse alleskunner zegevierde op de 200 vlinder in 2.02,15. Alleen de Amerikaanse Kelsi Worrell (2.02,89) kon enigszins in de buurt van de Hosszú blijven. Worrell had even daarvoor goud gepakt met de Amerikaanse estafetteploeg op de 4x50 wissel, in een nieuw wereldrecord: 1.43,27.

Hosszú, bijgenaamd de 'Iron Lady' omdat ze op zoveel verschillende afstanden en onderdelen uitblinkt, won daarna ook met overmacht de 100 rug in 55,54.

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie