Olympische Spelen

Cheerleading en Muay Thai voorlopig erkend als olympische sport

Het internationaal olympisch comité (IOC) heeft cheerleading en de vechtsport Muay Thai een voorlopige erkenning als olympische sport gegeven.

Beide sporten zullen nu jaarlijks 25.000 dollar (ruim 23.000 euro) aan financiering krijgen van het IOC.

Bovendien kunnen cheerleading en Muay Thai over drie jaar proberen om op het olympische programma te komen. Daarvoor moeten de sporten eerst nog volledig worden erkend tijdens een algemene vergadering van het IOC.

Het IOC heeft nu in totaal 37 sporten erkend als olympisch. Over vier jaar zullen er 33 sporten op het programma staan bij de Zomerspelen in Tokio. Daarbij zitten ook de 'nieuwe' sporten surfen, sportklimmen, karate, honkbal/softbal en skateboarden.

Populariteit

"Cheerleading is een sport met een groeiende populariteit met veel focus op de jeugd", aldus Kit McConnell, de sportdirecteur van het IOC, bij een driedaagse vergadering in Lausanne.

Volgens het IOC zijn er meer dan honderd nationale federaties en bijna 4,5 miljoen atleten aangesloten bij de internationale cheerleadingbond ICU.

Bij Muay Thai, een van oorsprong Thaise vechtsport, zijn 135 nationale bonden en bijna 400.000 geregistreerde sporters.

Wedstrijdvorm

Cheerleading in wedstrijdvorm wijkt af van het cheerleaden wat bij veel Amerikaanse sportwedstrijden als omlijsting wordt gedaan.

Bij cheerleading in wedstrijdvorm geeft een jury zijn oordeel over de prestatie van een groep cheerleaders, onder meer wat betreft het dansen, de stunts en de acrobatiek.

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie