Maarten Brzoskowski is in de nacht van dinsdag op woensdag in een Nederlands record als zesde geëindigd op de 400 meter vrije slag bij de WK kortebaan in het Canadese Windsor. 

Brzoskowski tikte in zijn eerste finale op een mondiaal toernooi aan in 3.39,91, iets sneller dan een jaar geleden bij de EK in Netanya toen hij het Nederlands record op 3.40,20 zette.

De eerste wereldtitel in het 25 meterbad ging naar de Zuid-Koreraan Tae-Hwan Park, die 3.34,59 zwom. De Rus Aleksandr Kranich (3.35,30) pakte zilver en de Hongaarse titelverdediger Peter Bernek (3.37,65) brons.

De 27-jarige Park, olympisch kampioen in 2008, revancheerde zich met het goud voor zijn teleurstellende prestaties bij de Spelen van Rio de Janeiro. In de Braziliaanse stad strandde Park op alle afstanden waaraan hij meedeed in de series. Hij zat in de aanloop naar de Spelen een dopingschorsing uit.

Estafette

Op de 4x100 meter moesten de Nederlandse zwemmers genoegen moeten nemen met de zesde plaats. Nyls Korstanje, Ben Schwietert, Dion Dreesens en Kyle Stolk klokten een tijd van 3.09,87, net boven het Nederlands record uit 2008. Het goud ging naar Rusland.

Nikita Lobintsev, Michail Vekovisjtsjev, Vladimir Morozov en Aleksandr Popkov zegevierden in 3.05,90. Frankrijk pakte het zilver in 3.07,35, Australië en de Verenigde Staten deelden de derde plaats met 3.07,76.

Oranje lag in baan 1 lang op de zevende positie, maar slotzwemmer Stolk wist Canada nog te achterhalen en daardoor een plekje winst te boeken.

Toussaint

Bij de vrouwen was een finaleplaats voor Kira Toussaint te hoog gegrepen. De 22-jarige Amstelveense tikte op de 100 meter rugslag in de halve eindstrijd aan in 57,73. Ze werd daarmee twaalfde, waar een plaats bij de beste acht nodig was geweest om te mogen strijden om de medailles.

Bij haar WK-debuut vier jaar geleden in Istanbul bleef Toussaint ook al steken in de halve finales van de 100 rug.

De rugslagspecialiste, die in de Verenigde Staten traint bij de Universiteit van Tennessee, kwam afgelopen zomer bij de Olympische Spelen niet door de series.

Pellegrini

Federica Pellegrini veroverde het goud op de 200 meter vrije slag, in 1.51,72. De Italiaanse, die op de Spelen van Rio teleurstellend geen medaille wist te veroveren, verwees Katinka Hosszu uit Hongarije (tweede in 1.52,28) en Taylor Ruck uit Canada (derde in 1.52,50) naar de overige podiumplaatsen.

Femke Heemskerk pakte twee jaar geleden bij de WK in Doha brons op de 200 vrij achter de Zweedse Sarah Sjöström en Hosszu, maar de Nederlandse ontbreekt in Windsor. Heemskerk heeft een lange rustpauze genomen nadat de Spelen in Rio waren uitgedraaid op een grote teleurstelling.

Hosszú pakte even later wel het goud op de 400 wissel. De olympisch kampioene was met 4.21,67 een klasse apart. Bij de mannen zegevierde Chad le Clos op de 200 vlinder. De Zuid-Afrikaan, die in Rio zijn olympische titel had moeten afstaan aan Michael Phelps, pakte goud in 1.48,76.