De Nederlandse handbalsters hebben dinsdag op het EK een belangrijke zege geboekt op Polen. Oranje won met 30-21 in het Zweedse Kristianstad en revancheerde zich zo voor de valse start tegen Duitsland.

Winst in de tweede groepswedstrijd was noodzakelijk voor de ploeg van bondscoach Helle Thomsen, die de eerste wedstrijd verrassend met 27-30 verloor van Duitsland.

Door de overwinning op Polen houdt Nederland zicht op de volgende ronde in Zweden. Donderdag staat het derde en laatste duel in groep B op het programma. Dan is Frankrijk de tegenstander.

De eerste drie uit de groep gaan door naar de volgende groepsfase en alleen de nummer vier is uitgeschakeld. De beste prestatie ooit van Oranje op een EK is een zevende plaats. Vorig jaar op het WK in Denemarken werd Nederland knap tweede en op de Spelen van afgelopen zomer in Rio de Janeiro eindigde de ploeg als vierde.

Visser

Nederland begon de wedstrijd met goed nieuws. Lynn Knippenborg was voldoende hersteld van haar knieblessure en inzetbaar. Bovendien mocht Kelly Dulfer gewoon meedoen. De tuchtcommissie van de Europese bond had de rode kaart die ze tegen Duitsland opliep kwijtgescholden.

In de wetenschap dat winst dinsdag nodig was om het EK niet op een teleurstelling uit te laten lopen, verliep de eerste helft tegen Polen voorspoedig. Oranje vond vrij gemakkelijk het net tegen de Poolse vrouwen, die zondag ook al met ruime cijfers van Frankrijk hadden verloren.

Ook vanuit de hoeken vielen scores, via Michelle Goos en Debbie Bont. Maura Visser viel op met enkele rake worpen. De Haagse maakte haar eerste doelpunten sinds haar onverwachte rentree in de nationale ploeg. Bij rust leidde Nederland met 14-11.

Abbingh

Tegen Duitsland stond Oranje ook op voorsprong, maar toen raakte de ploeg van Thomsen na rust de kluts kwijt. Dat gebeurde nu niet. Met een gedegen dekking, een sterke keepster en vlotte aanvalscombinaties werd Polen op grote achterstand gezet. Bij 27-16 was de marge het grootst.

Ook in de tweede helft werd er lustig op los gescoord door Oranje en vrijwel alle internationals pikten een doelpunt mee. Lois Abbingh en Goos waren de topschutters met vijf treffers. Bont eindigde met vier treffers.

Bovendien blonk Tess Wester uit op doel, waardoor Nederland met vertrouwen kan toewerken naar het laatste groepsduel met Frankrijk, dat donderdag om 20.45 uur begint.