De Nederlandse estafettevrouwen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag op de WK kortebaan in het Canadese Windsor brons gepakt op de 4x100 meter vrije slag. 

Maud van der Meer, Marrit Steenbergen, Maaike de Waard en Ranomi Kromowidjojo moesten alleen de Verenigde Staten en Italië voor zich dulden. Het Nederlandse kwartet tikte in de finale als vierde aan, maar mocht toch naar het podium omdat Canada werd gediskwalificeerd.

De jury schrapte de Canadese vrouwen uit de uitslag omdat ze in een andere volgorde in het water waren gegaan dan vooraf was opgegeven. "Dit was niet de fout van de zwemsters", aldus technisch directeur John Atkinson van de Canadese zwembond. "Het spijt ons voor de atleten."

Amanda Weir, Kelsi Worrell, Madison Kennedy en Mallory Elizabeth Comford bezorgden de Verenigde Staten goud in 3.28,82 en Italië pakte het zilver in 3.30,28. Van der Meer, Steenbergen, De Waard en Kromowidjojo kwamen tot 3.31,10.

Kromowidjojo, die in Windsor haar wereldtitel op de 50 vrij verdedigt, zette met 51,36 een sterke splittijd neer. Alleen Worrell was nog sneller (51,04).

Goud

Twee jaar geleden pakte Oranje bij de WK in Doha het goud in een wereldrecord van 3.26,53. Destijds behoorden Inge Dekker en Femke Heemskerk nog tot de ploeg. 

De 31-jarige Dekker besloot na de Spelen van Rio de Janeiro te stoppen, terwijl Heemskerk een lange rustpauze heeft ingelast.

Het brons van de estafettevrouwen is de eerste medaille van Nederland op de WK, die dinsdag van start is gegaan en nog duurt tot en met zondag.