Sifan Hassan (23) heeft een nieuwe coach gevonden. De wereldkampioene indoor op de 1500 meter gaat samenwerken met de omstreden Alberto Salazar.

Hassan zal in Amerika gaan trainen en studeren, zo maakte ze dinsdag tijdens een persconferentie op Papendal bekend. Salazar is ook de trainer van olympisch kampioenen Mo Farah en Matthew Centrowitz.

De 58-jarige Amerikaan werd in 2015 in een documentaire van de BBC beschuldigd van dopingpraktijken binnen zijn trainingsgroep Nike Oregon Project.

Salazar zou onder anderen de Amerikaan Galen Rupp, nationaal recordhouder op de 10.000 meter, het spierversterkende hormoon testosteron hebben gegeven. Salazar heeft de aantijgingen altijd ontkend.

De beschuldigingen jegens haar nieuwe coach hebben weinig indruk gemaakt op Hassan. "Ik weet daar niet veel van. Ik zie ze gewoon hard werken", aldus de specialiste op de middenafstand tegen de NOS.

Haar manager Jos Hermens heeft nog navraag gedaan bij het WADA wat betreft het onderzoek naar Salazar. "Zoals ik nu kan inschatten komt er niets schokkends uit", aldus Hermens. "We kunnen niet wachten totdat het klaar is, de carrière van Sifan gaat door."

Verandering

In september van dit jaar werd bekend dat Hassan haar samenwerking met trainer Honoré Hoedt had beëindigd. De Europees kampioene van 2014 vond dat ze in aanloop naar de Spelen van 2020 in Tokio toe was aan verandering.

De Olympische Spelen in Rio de Janeiro afgelopen zomer liepen mede door blessureleed uit op een teleurstelling. Hassan eindigde als vijfde op de 1500 meter. Op de 800 meter kwam Hassan niet verder dan de series.

Hoedt was vijf jaar trainer van de geboren Ethiopische, die sinds 2013 voor Nederland uitkomt.

"Ik ben Honoré erg dankbaar, maar hij kon niet voor de volle honderd procent de focus bij mij hebben", aldus Hassan. "Ik werd daar onrustig van en wil nu een coach die zich wel voor honderd procent in kan zetten, al duurt een training drie, vier of vijf uur."