Yuri van Gelder zal eind deze maand voor het eerst sinds de Olympische Spelen weer actief zijn op een evenement van turnbond KNGU. De ringenspecialist werd in Rio de Janeiro wegens onprofessioneel gedrag naar huis gestuurd.

Op 29 december zal Van Gelder net als de andere dertien Nederlandse turners uit de olympische selectie in actie komen op het Gymgala in de Ziggodome.  

Over een mogelijke terugkeer van Van Gelder in de nationale selectie zijn nog gesprekken gaande, meldt het Brabants Dagblad ​dinsdag.

De 33-jarige Waalwijker werd tijdens de Spelen naar huis gestuurd, omdat hij tegen de regels van NOC*NSF in het olympisch dorp had verlaten en alcohol had genuttigd. Hij miste daardoor de finale aan de ringen.

Tokio 2020

Van Gelder traint sinds zijn verbanning ui Rio de Janeiro apart in Den Bosch. Trainer Bram van Bokhoven, die een belangrijke rol speelde in het besluit om Van Gelder naar huis te sturen, is na de Spelen gepromoveerd naar de functie van bondscoach.

Vorige maand kondigde Van Gelder aan om mee te willen doen aan de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Hij is dan 37 jaar.

De twintigste editie van het Turngala vindt op 29 december plaats in de Ziggodome in Amsterdam, waar plaats is voor 9000 toeschouwers. Olympisch kampioen Sanne Wevers en Epke Zonderland komen ook in actie.