De Nederlandse atletiek is een van de sporten die op meer steun kan rekenen van NOC*NSF. Dat bleek maandag bij de bekendmaking van de bedragen die de komende jaren door de sportkoepel in topsportprogramma's worden geïnvesteerd.

Ook de judoka's, die op de Spelen teleurstellend presteerden, krijgen meer geld. Dat geldt niet voor zwemmen, dat meer dan twee ton inlevert en het tot de Spelen van Tokio 2020 moet doen met een jaarbijdrage van 1.260.000 euro.

Het totale budget voor de topsportprogramma's bedraagt in 2017 ruim 26 miljoen euro, vergelijkbaar met 2013. Toen was er flink geschrapt in het totaal aantal programma's en vooral het aantal bonden dat nog geld kreeg voor topsportbeleid.

Ditmaal mogen opnieuw 33 bonden op steun rekenen maar is het aantal topsportprogramma's uitgebreid van 55 naar 62.

Honk- en softbal

Honk- en softbal, de sporten die in 2020 weer op het olympische programma staan, kunnen net als atletiek en judo rekenen op extra financiële steun van NOC*NSF.

De honk- en softbalbond KNBSB maakte maandag bekend dat beide sporten voor de komende vier jaar een 'topsportbudget' krijgen toegewezen.

Een belangrijk argument om het budget toe te kennen waren de internationale successen van de Oranje-honkballers de afgelopen jaren. Daarnaast verwacht de sportkoepel dat de Nederlandse softbalsters, die twee jaar geleden hun topsportstatus verloren, een reële kans hebben op een olympische medaille.

Afvallers

Andere programma's die eerder niet op steun konden rekenen en vanaf 2017 wel zijn: badminton (230.000 euro), waterpolo mannen (250.000), schoonspringen (75.000), worstelen vrije stijl (25.000) en wegrace (opleidingsprogramma, 75.000 euro). Tot de afvallers behoren mountainbike, rugby sevens en squash.

Naast atletiek en judo krijgen ook basketbal vrouwen, boksen en vrouwenturnen meer geld. Zwemmen levert in, net als onder meer golf en tafeltennis vrouwen.

De hoogste financiële ondersteuning is opnieuw voor het zeilen: 1,6 miljoen euro. Judo volgt met anderhalf miljoen, hoewel de sport over de afgelopen jaren geen al te beste prestaties kon overleggen. "Maar het gaat vooral ook om de potentie voor de komende jaren", aldus technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF. "De judobond investeert in kwaliteit."

Het Watersportverbond is bij monde van directeur Maurice Leeser dankbaar voor de ondersteuning. "Het feit dat we voor onze topsportprogramma’s bovenaan de lijst staan van subsidietoekenning voelt voor ons echt als een erkenning van de behaalde prestaties de afgelopen jaren."

Topsportbegroting

De sportkoepel kreeg wat meer lucht bij de toekenning, toen dit najaar bleek dat de politiek instemde met een extra bijdrage van 10 miljoen euro voor de topsport. Volgens Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF, was de topsportbegroting anders enkele miljoenen euro lager uitgekomen.

"Het plaatje veranderde, waardoor we iets meer tijd nodig hadden." De bonden hadden alles bij elkaar om een kleine 29 miljoen euro gevraagd. Vier jaar geleden was dat nog 66 miljoen. "Je ziet ook bij de bonden meer realisme", aldus Hendriks.