De Nederlandse handbalsters hebben zondag een valse start beleefd bij het EK. Oranje verloor in het Zweedse Kristianstad verrassend met 27-30 van Duitsland.

Oranje stond bij rust nog met één goal voor, maar een zwakke fase halverwege de tweede helft leidde de onverwachte nederlaag in. Lois Abbingh en Nycke Groot waren topscorer bij Nederland met vijf goals.

De handbalsters eindigden twee jaar geleden bij het vorige EK als zevende, terwijl Duitsland tiende werd. Oranje maakte vorig jaar december indruk door tweede te worden bij het WK in Denemarken. Afgelopen zomer werd de ploeg vierde bij zijn debuut op de Olympische Spelen.

Tijdens het openingsduel van het EK werd bekend dat de handbalsters een van de drie genomineerden zijn voor de titel Sportploeg van het Jaar.

Het EK is het eerste grote toernooi onder de nieuwe bondscoach Helle Thomsen. De Deense volgde eind september Henk Groener op, die na acht jaar stopte als trainer van de Oranjevrouwen.

Nederland vervolgt de groepsfase dinsdag met een wedstrijd tegen Polen. De laatste tegenstander in poule B is Frankrijk op donderdag. De nummers één tot en met drie plaatsen zich voor de tussenronde.

Gaatje

In de eerste tien minuten ging het gelijk op in de Kristianstad Arena, maar daarna sloeg Oranje een gaatje tegen de wereldkampioen van 1993. De ploeg van Thomsen liep mede door twee treffers van sterspeelster Nycke Groot van 4-4 uit naar 9-4.

Duitsland kwam nog in de eerste dertig minuten terug in de wedstrijd. Aan de hand van Svenja Huber (topscorer van de wedstrijd met zeven goals) verkleinden de Duitse vrouwen de achterstand naar één treffer bij rust (14-13).

Estavana Polman bleef zonder goals in de eerste helft, maar de speelster van het Deense Team Esbjerg maakte direct na rust drie treffers, waardoor Nederland op 17-13 kwam. Groter werd de voorsprong echter niet voor Oranje.

Rode kaart

Sterker nog, Duitsland kwam steeds iets dichterbij en door vijf Duitse goals op rij was het met nog zestien minuten te gaan opeens 20-22 in het voordeel van de ploeg van coach Michael Biegler.

Tot overmaat van ramp kreeg Kelly Dulfer, een zeer belangrijke schakel in de Nederlandse defensie, een rode kaart, waardoor haar wedstrijd voorbij was.

Zonder Dulfer kwam Oranje nog wel terug tot 22-22, maar de ploeg kon de Duitse aanvallen niet meer afdoende afstoppen. Nederland zal zo nog flink aan de bak moeten om bij de beste drie in de poule te komen.