Max Verstappen, Dorian van Rijsselberghe, Ferry Weertman, Tom Dumoulin en Sven Kramer zijn de genomineerden voor de titel Sportman van het Jaar.

Dat hebben de organisatoren van het Sportgala, de NOS en sportkoepel NOC*NSF, zondag bekendgemaakt.

Windsurfer Van Rijsselberghe en openwaterzwemmer Weertman waren vanwege hun gouden medaille op de Spelen van Rio de Janeiro al zeker van een nominatie. De andere kanshebbers zijn wielrenner Dumoulin, schaatser Kramer en coureur Verstappen.

Voor de titel Sportvrouw van het Jaar zijn er door de succesvolle Spelen zelfs zes genomineerden. Zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal en turnster Sanne Wevers wonnen goud in Rio.

Ook atlete Dafne Schippers, goed voor zilver op de 200 meter, is genomineerd.

Sportploeg

Voor de titel Sportploeg van het Jaar komen de beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, het vrouwenhandbalteam en de lichte dubbeltwee roeisters Maaike Head en Ilse Paulis in aanmerking.

De verkiezing van Coach van het Jaar gaat tussen Giovanni Guidetti (volleybal), Vincent Wevers (turnen) en Marcel Wouda (openwaterzwemmen).

Veertien paralympische kampioenen maken kans op de titel Paralympisch Sporter van het Jaar.

Een vakjury bestaande uit oud-zwemmer Pieter van den Hoogenband, voormalig rolstoeltennister Esther Vergeer, oud-schaatsster Marianne Timmer, voormalig technisch directeur van NOC*NSF Charles van Commenée, voetbaltrainer Guus Hiddink, sportjournalisten Hans Klippus en Ewoud van Winsen bepaalde onder leiding van voorzitter Jeroen Bijl (manager topsport NOC*NSF) de nominaties.

Vakantie

Verstappen schreef in mei bij de Grand Prix van Spanje historie door als eerste Nederlander een race te winnen in de koningsklasse van de autosport.

De 19-jarige Limburger, in 2014 al een keer uitgeroepen tot Talent van het Jaar, vertelde vorige week voor de Grand Prix van Abu Dhabi dat hij er niet zal zijn als hij de prijs wint. "Het Sportgala is op 21 december. Dan ben ik op vakantie, dus ik ben er sowieso niet", zei hij.

Dumoulin won in 2016 een etappe in de Ronde van Italië en twee ritten in de Ronde van Frankrijk. De Limburger pakte ook zilver bij de olympische tijdrit in Rio.

Kramer, de Sportman van het Jaar 2007, was dit jaar de beste bij het EK en WK allround. Ook werd hij wereldkampioen op de 5 en 10 kilometer.

Prijzen

Vorig jaar gingen de belangrijkste prijzen bij het Sportgala naar Schippers (sportvrouw) en shorttracker Sjinkie Knegt (sportman).

Ook rolstoeltennisster Jiske Griffioen (paralympisch sporter), atletiektrainer Bart Bennema (coach), beachvolleyballers Reinder Nummerdor/Christiaan Varenhorst (sportploeg) en zwemster Marrit Steenbergen (talent) werden in het zonnetje gezet.

Het Sportgala 2016 vindt plaats op woensdagavond 21 december in de RAI in Amsterdam.

Sporters brengen hun stem dan uit op de genomineerde sporters, net als de genodigde bondscoaches dat doen voor de coachprijs. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor 50 procent mee in de uitslag, de stemmen van de vakjuryleden staan samen voor de overige 50 procent.