De tweede partij om de wereldtitel dammen is zondag in remise geëindigd. De Nederlanders Roel Boomstra en Jan Groenendijk hadden in Groningen 58 zetten nodig om tot een gelijkspel te komen.

Een dag eerder wist de 23-jarige Boomstra de openingspartij op zijn naam te schrijven. Daardoor staat het na twee speeldagen 3-1 in het voordeel van de Groninger.

De pas 18-jarige Groenendijk zou eigenlijk met de Russische grootmeester Alexander Georgiev om de wereldtitel strijden.

De regerend wereldkampioen zag echter om onduidelijke reden af van de tweekamp tegen de Nederlander, die bij het WK vorig jaar november tweede was geworden. Daarom mocht Boomstra, de nummer drie, het tegen Groenendijk opnemen.

Het is voor het eerst dat de tweekamp om de wereldtitel tussen twee Nederlanders gaat.

In totaal zullen er twaalf partijen worden gespeeld in Groningen, Wageningen en Den Haag. De dammer met de meeste punten na de die twaalf partijen mag zich de nieuwe wereldkampioen noemen, mits hij minimaal drie zeges heeft geboekt.

Combinaties

Groenendijk leek in het begin van de tweede partij revanche te nemen op zijn geleden nederlaag. De grootmeester uit Wageningen kwam dichtbij een overwinning, maar liet de zege uit zijn vingers glippen.

Met verrassende zetten en gevaarlijke combinaties wist Groenendijk steeds verder in het voordeel te komen, maar hij liet het na om bij de 44e zet uit te lopen.

Uiteindelijk stonden zijn schijven te kwetsbaar in het midden van het bord om nog te kunnen winnen.