De internationale atletiekfederatie IAAF heeft zaterdag op een congres in Monte Carlo grondige hervormingsvoorstellen aangenomen.

Van de 192 aanwezige afgevaardigden stemden 182 in met de plannen die onder meer corruptie en machtsmisbruik moeten tegengaan. "Dit is een belangrijk moment in de geschiedenis van onze sport", zei voorzitter Sebastian Coe.

De IAAF raakte in een diepe crisis door het schandaal rond de vorige voorzitter Lamine Diack. De Senegalees nam veel geld aan om positieve dopinggevallen te verduisteren.

Het orgaan kwam nog meer in het nauw door het omvangrijke dopingschandaal in Rusland. De Russische atletiekbond is nog steeds geschorst. Volgens de IAAF maken de Russen wel progressie in hun antidopingbeleid, maar er blijven twijfels over de onafhankelijkheid van de dopingcontroles.

Doping

De strijd tegen doping krijgt bij de IAAF prioriteit. Een onafhankelijke integriteitseenheid krijgt voortaan de taak overtreders van de antidopingregels aan te pakken. Atleten krijgen in de nieuwe structuur van de IAAF ook een grotere stem.

De eenheid krijgt een eigen bestuur en een eigen kantoor buiten de IAAF. Atleten krijgen in de nieuwe structuur van de IAAF een grotere stem en de macht wordt beter verdeeld.

"Geen enkele persoon in de federatie kan ongecontroleerde macht hebben. We moeten de zaken veel transparanter maken om het vertrouwen in de atletiek te herstellen", aldus Coe.

Coe

Coe zelf werd in oktober nog vrijgepleit van het overtreden van de gedragscode voor officials. Hij zou als vicevoorzitter een dubieuze rol hebben gespeeld bij de toewijzing van de WK atletiek in 2017 aan Londen, maar dat werd niet bewezen.

De IAAF beslist eind februari of Russische atleten weer welkom zijn op internationale wedstrijden. De Russische atletiekfederatie RUSAF is wegens systematisch dopinggebruik in het land sinds november 2015 geschorst.