Bondscoach Hensley Meulens heeft alle Nederlandse Major Leaguers geselecteerd voor de World Baseball Classic in maart, het toernooi dat geldt als het officiële WK honkbal.

Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Kenley Jansen, Spencer Kieboom, Jurickson Profar, Jonathan Schoop en Andrelton Simmons behoren allemaal tot de voorselectie van in totaal 50 spelers.

Van het bovenstaande zevental is Kieboom de enige die nog nooit uitkwam voor Oranje. De 25-jarige catcher maakte begin oktober zijn debuut in de MLB namens de Washington Nationals.

Oranje opent het door de MLB georganiseerde toernooi op 7 maart met een wedstrijd tegen gastland Zuid-Korea. De ploeg van Meulens zit verder in een groep met Taiwan en Israël. De definitieve selectie zal bestaan uit 28 spelers.

De wereldkampioen van 2011 was er bij de vorige drie edities van de World Baseball Classic ook bij. Vier jaar geleden maakte Nederland indruk door de halve finales te halen. Daarin werd verloren van de latere winnaar Dominicaanse Republiek.

De eerste en tweede ronde van de World Baseball Classic worden in maart van volgend jaar afgewerkt in Tokio, Seoul, Miami, Guadalajara en San Diego. De halve finales en de finale zijn in Los Angeles.

Blyleven

De technische staf van Nederland zal tijdens het toernooi onder anderen bestaan uit Bert Blyleven. De oud-werper, die in 2011 werd opgenomen in de Hall of Fame van de MLB, is op aandringen van bondscoach Meulens bij Oranje gehaald.

De 65-jarige Blyleven werd geboren in Zeist, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten, waar hij uitgroeide tot een zeer goede werper in de MLB. Hij was in 2009 en 2013 bij de World Baseball Classic al betrokken bij de honkballers van zijn geboorteland als pitching coach.

"We hebben de afgelopen weken veel contact gehad en we zijn ontzettend blij dat Bert samen met Steve Janssen de pitching op zich zal nemen", zegt technisch directeur Gijs Selderijk.