Magnus Carlsen heeft woensdag (lokale tijd) in New York de wereldtitel schaken geprolongeerd. De Noor versloeg, op zijn 26e verjaardag, in de noodzakelijke tiebreaks zijn Russische uitdager Sergey Karjakin.

Carlsen won twee van de vier tiebreaks met een bedenktijd van slechts 25 minuten. De vier wedstrijdjes snelschaak waren nodig omdat beide grootmeesters elkaar de afgelopen drie weken tijdens twaalf partijen in evenwicht hielden in South Street Seaport van New York (6-6).

De Russische uitdager won de achtste wedstrijd, de Noorse titelverdediger de tiende. De overige duels eindigden in remise. Carlsen won de tweekamp uiteindelijk met 9 tegen 7.

Carlsen, die in januari in actie komt bij het Tata Steel-toernooi in Wijk aan Zee, is wereldkampioen sinds hij in 2013 de Indiër Viswanathan Anand versloeg. In 2014 verdedigde hij zijn titel met succes tegen diezelfde Anand. De 26-jarige Karjakin werd uitdager door in maart in Moskou het kandidatentoernooi te winnen.

Tijdnood

De favoriete Carlsen stelde enigszins teleur in de eerste serie van twaalf reguliere partijen. Hij speelde minder goed en aanvallend dan verwacht. 

In de beslissende serie van vier tiebreaks leek Carlsen weer op die grootmeester die de laatste jaren de schaakwereld regeert. In de tweede partij verzuimde hij in gewonnen positie nog afstand te nemen van Karjakin. In de derde tiebreak profiteerde hij van een fout van de Rus, die op dat moment in hevige tijdnood verkeerde. De vierde en laatste tiebreak sloot hij in stijl af met een overwinning met wit.

In de historie is een tweekamp om de wereldtitel twee keer eerder beslist in een tiebreak. De Rus Vladimir Kramnik won in 2006 van de Bulgaar Veselin Topalov in het rapid, evenals de Indiër Viswanathan Anand in 2012 van de Israëliër Boris Gelfand.