Topfavoriet Michael van Gerwen neemt het volgende maand in de eerste ronde van het WK darts van profbond PDC op tegen Ross Snook of Kim Viljanen.

De Canadees Snook en de Fin Viljanen moeten eerst nog een voorronde spelen om te bepalen wie tegen Van Gerwen mag gooien.

De als eerste geplaatste Van Gerwen is zonder twijfel de te kloppen man op het WK. De 27-jarige Brabander boekte zondag bij de Players Championship Finals zijn 25e toernooizege van het jaar, een record. Vorig jaar strandde hij bij het WK al in de achtste finales tegen Raymond van Barneveld.

Die als twaalfde ingeschaalde Hagenaar trof het maandag niet bij de loting in Londen. De voormalig wereldkampioen en halve finalist van vorig jaar speelt in zijn eerste partij tegen de Engelsman Robbie Green, die afgelopen weekend nog de kwartfinales haalde bij de Players Championship Finals.

Klaasen

De als tiende geplaatste Jelle Klaasen, vorig jaar uitgeschakeld in de halve finales van het WK, lootte zijn landgenoot Jeffrey De Graaf.

Benito van de Pas, als vijftiende geplaatst, speelt eerst tegen Tengku Shah uit Maleisië of Masumi Chino uit Japan, terwijl de als twintigste ingeschaalde Vincent van der Voort zal gooien tegen het Duitse talent Max Hopp.

Christian Kist, in 2012 wereldkampioen bij de andere bond BDO, treft de als 23e geplaatste Noord-Ier Brendan Dolan in de eerste ronde. Ron Meulenkamp lootte de als achtste geplaatste Oostenrijker Mensur Suljovic en Jermaine Wattimena neemt het op tegen de als 24e ingeschaalde Noord-Ier Daryl Gurney.

Jerry Hendriks kan de tiende Nederlander worden in de eerste ronde als hij in een voorronde de Nieuw-Zeelander Warren Parry verslaat. De beloning is een partij tegen de als derde geplaatste Schot Peter Wright.

Titelverdedediger Gary Anderson neemt het op tegen de Engelsman Mark Frost, terwijl veertienvoudig PDC-wereldkampioen Phil Taylor John Bowles of David Platt ontmoet in de eerste ronde.

Prijzengeld

De 24e editie van het WK darts van de PDC vindt plaats van 15 december 2016 tot en met 2 januari 2017 in het Alexandra Palace in Londen. Het totale prijzengeld bedraagt 1,94 miljoen euro, een recordbedrag voor het toernooi.

In totaal doen er 72 spelers mee. 56 Darters zijn rechtstreeks geplaatst en zestien spelers zullen tijdens het toernooi nog een voorronde spelen voor de laatste acht plekken in de eerste ronde.

Anderson won de titel bij de laatste twee edities van het WK. Begin dit jaar was de Schot in de finale met 7-5 te sterk voor de Engelsman Adrian Lewis.

Twee Nederlanders waren ooit wereldkampioen bij de PDC: Van Barneveld in 2007 en Van Gerwen in 2014.