Michael Jordan en Kareem Abdul-Jabbar zijn dinsdag door de Amerikaanse president Barack Obama geëerd met de Presidential Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding voor burgers van de Verenigde Staten.

De NBA-legendes werden niet alleen in het zonnetje gezet vanwege hun verdiensten voor de sport, maar ook dankzij hun maatschappelijke betrokkenheid.

Slechts één basketballer ging Jordan en Abdul-Jabbar voor. In 2011 kreeg Bill Russell, die elf keer NBA-kampioen werd met Boston Celtics, de onderscheiding uit handen van Obama.

Naast de twee oud-sporters werden nog negentien andere prominente Amerikanen gelauwerd in het Witte Huis, onder wie acteurs Robert DeNiro en Tom Hanks, artiesten Diana Ross en Bruce Springsteen, presentatrice Ellen DeGeneres en Microsoft-topman Bill Gates.

Waardevol

Jordan wordt alom beschouwd als een van de beste basketballers aller tijden. De nu 53-jarige Amerikaan maakte voornamelijk in de jaren 80 en 90 furore bij Chicago Bulls, waarmee hij zes NBA-titels pakte. Hij werd vijf keer uitgeroepen tot meest waardevolle speler (MVP).

Jordan is momenteel de eigenaar van het NBA-team Charlotte Hornets.

Zesvoudig 'MVP' Abdul-Jabbar (69) werd eveneens zes keer kampioen en schitterde tussen 1969 en 1989 in het shirt van Milwaukee Bucks en Los Angeles Lakers. De center is de topscorer aller tijden van de NBA.