Bondscoach Max Caldas van de Nederlandse hockeyers heeft besloten om aanvoerder Robert van der Horst (32), aanvaller Jeroen Hertzberger (30) en doelman Jaap Stockmann (32) voorlopig niet meer te selecteren.

"Ik wil al mijn aandacht gaan gebruiken om me te ontfermen over nieuwe mensen met een groter groeipotentieel", zo verklaart Caldas dinsdag zijn keuze tegen Hockey.nl.

De bondscoach wilde Stockmann in eerste instantie wel blijven selecteren, maar de keeper heeft aangegeven alleen "onder bepaalde voorwaarden" beschikbaar te zijn voor Oranje. Daar ging Caldas niet mee akkoord.

De afgelopen periode voerde hij ook diverse gesprekken met Van der Horst en Hertzberger. "Voor Robert en Jeroen is het een zwaar moment. Zij begrijpen mij, maar zijn het er niet mee eens."

Beide spelers worden niet opgeroepen voor een trainingsstage in januari en zijn ook niet uitgenodigd voor een fysieke test, die maandag wordt uitgevoerd. Hertzberger speelde 196 interlands voor Oranje, Van der Horst 272.

Uit beeld

Hoewel Caldas zich met het oog op de Hockey World League en het EK van volgend jaar op andere spelers wil richten, zijn de routiniers nog niet helemaal uit beeld.

"Alle spelers in de Hoofdklasse zijn bij mij nooit definitief uit beeld, maar ik vond het fair om hen nu te laten weten hoe ik er op dit moment over denk. Daar hebben zij met hun staat van dienst ook recht op."

De Nederlandse hockeyers grepen afgelopen zomer bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro naast een medaille. De ploeg van Caldas verloor de halve finale van België en de strijd om het brons van Duitsland.

De hockeybond gaf onlangs aan tot de Spelen van 2020 door te willen gaan met Caldas.