Voormalig discuswerpster Ria Stalman is niet langer houdster van het nationale record. De Atletiekunie heeft haar prestaties geschrapt, na haar dopingbekentenis begin dit jaar. Dat meldt de NOS maandag.

Stalman vertelde in januari in het programma Andere Tijden Sport in de laatste tweeënhalf jaar van haar carrière spierversterkende middelen te hebben gebruikt.

De Nederlandse discuswerpster werd in Los Angeles olympisch kampioene met een afstand van 65,36 meter. Al voor de Spelen van 1984 gooide ze 71,22 meter in Walnut, tot de dag van vandaag het nationale record.

De Atletiekunie gaf na de bekentenis van de nu 64-jarige Stalman al aan het Nederlands record te willen schrappen. Omdat de volledige consequenties daarvan nog niet te overzien waren, is onder meer eerst advies gevraagd bij sportkoepel NOC*NSF.

De Atletiekunie trok eerder het erelidmaatschap van Stalman in. Corrie de Bruin is met 63,88 meter de nummer twee op de Nederlandse ranglijst, maar die afstand zal niet worden erkend als nieuw Nederlands record.

"Wij kunnen niet meer vaststellen of bij prestaties van anderen in het verleden dopingcontroles zijn uitgevoerd. Voor de toekenning van een nationaal record is dat noodzakelijk. We hebben de recordcommissie van de bond gevraagd een limiet te stellen, waar de huidige generatie atleten zich maar op moet richten", zegt Theo Hoex, voorzitter van de Atletiekunie, tegen de NOS.

"Ik weet wat ik heb gezegd bij Andere Tijden Sport en heb daar goed over nagedacht. Ik aanvaard de consequentie", reageerde Stalman maandag tegenover de NOS.