Het mondiale antidopingbureau WADA vindt dat Rusland eindelijk eens moet toegeven dat het land schuldig is aan het opzetten van een staatsgestuurd dopingnetwerk.

In juli bracht de Canadese onderzoeker Richard McLaren aan het licht dat het Russische ministerie van sport massaal dopinggebruik onder Russische sporters stuurde in aanloop naar en tijdens de Winterspelen van 2014 in Sochi.

Tot dusver heeft Rusland dat altijd ontkend. Zondag liet Vitaly Smirnov, hoofd van het door de staat gesteunde antidopingbureau, nog maar eens weten dat het land nooit een staatsgestuurd systeem heeft gehad.

"De bevindingen in het rapport van McLaren moeten worden geaccepteerd, want die zijn gebaseerd op feiten", oordeelt Rob Koehler, adjunct-directeur van het WADA.

"We hebben vanaf het begin gezegd dat een cultuurverandering één van de belangrijkste dingen is. Een onderdeel daarvan is het accepteren van de feiten."

Vitaly Mutko, voormalig minister van Sport en tegenwoordig vice-premier van Rusland, noemde de bevindingen van McLaren 'vervalst' en dreigde de betrokkenen te vervolgen. Op 9 december wordt het tweede deel van het rapport gepresenteerd.

Reedie

Eerder zondag werd de 75-jarige Craig Reedie ondanks kritiek herkozen als voorzitter van het WADA. Hij was de enige kandidaat.

In aanloop naar de verkiezing was er commentaar van enkele nationale olympische comités op het moment waarop het McLaren-rapport eerder dit jaar werd gepubliceerd.

Het stond een herverkiezing echter niet in de weg. De Schot, die sinds de oprichting in 1999 betrokken is bij het WADA, begint aan zijn tweede termijn van drie jaar.