Doping

Olympische comités pleiten voor onafhankelijke WADA-voorzitter

WADA-voorzitter Craig Reedie is woensdag vier dagen voor zijn verwachte herverkiezing stevig aangevallen op de manier waarop het wereldantidopingagentschap is omgegaan met het Russische dopingschandaal.

Verschillende invloedrijke leden van de olympische beweging pleitten woensdag bij een vergadering van de vereniging van nationale olympische comités (ANOC) in Doha voor een nieuwe soort leiderschap van het WADA.

"Het zal heel lastig worden om het WADA te hervormen als we de komende drie jaar geen neutrale voorzitter en geen neutraal hervormingscomité hebben", aldus ANOC-voorzitter en IOC-lid Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah.

Reedie was tot de Spelen van afgelopen zomer in Rio de Janeiro ook vicevoorzitter van het IOC, waardoor belangenverstrengeling volgens critici op de loer lag en ligt.

De onvrede bij veel olympische comités over het WADA kent zijn oorsprong in het rapport van WADA-onderzoeker Richard McLaren over een door de Russische staat opgezet dopingprogramma. Een flink aantal NOC's was niet blij met de timing van publicatie enkele weken voor de Spelen.

Glasgow

Reedie is sinds 2013 voorzitter van het WADA. Zondag kiest het wereldantidopingagentschap bij een vergadering in Glasgow zijn president voor de komende drie jaar en de 75-jarige Brit is de grote favoriet.

Reedie verwacht niet dat er voor die verkiezing nog bepaald kan worden dat er een onafhankelijke voorzitter moet komen.

"Dat is lastig om te bewerkstelligen tussen nu en zondag", zei hij tegen persbureau AP. "Ik twijfel er niet aan dat de verkiezing zondag gewoon door zal gaan."

IOC-voorzitter Thomas Bach stelde woensdag in een interview met de BBC dat hij graag zou zien dat er een "antidopingsysteem komt dat onafhankelijk is van sportorganisaties en nationale belangen".

Lees meer over:

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie