Zwemmen

Schoolslagspecialiste Nijhuis (28) stopt met zwemmen

Moniek Nijhuis stopt dertien jaar na haar internationale debuut als topzwemster. De 28-jarige schoolslagspecialiste heeft niet voldoende motivatie om door te gaan.

"Nadat ik afgelopen jaar noodgedwongen een herstelperiode in moest lassen en de Olympische Spelen gemist heb, ben ik voor mezelf alles op een rij gaan zetten", zegt Nijhuis maandag in een persbericht van de zwembond.

"Het vuur om nog honderd procent voor het zwemmen te gaan is er niet meer. Dan moet je eerlijk tegenover jezelf zijn en een nieuwe koers gaan bepalen."

Nijhuis vierde haar grootste successen bij Europese kampioenschappen op de kortebaan. In 2009 werd ze in het 25-meterbad Europees kampioen op de 50 meter schoolslag en een jaar later pakte ze goud op de 100 meter schoolslag. Met de estafetteploeg won ze in totaal zes Europese titels op de kortebaan.

Op de WK kortebaan was Nijhuis goed voor één medaille: brons op de 50 school in 2014. In datzelfde jaar won ze ook haar enige plak op een langebaantoernooi met brons op de 50 meter schoolslag bij de EK.

De specialiste op de niet-olympische 50 meter schoolslag deed alleen in 2012 mee aan de Olympische Spelen. In Londen werd ze met de Nederlandse ploeg zesde in de finale van de 4x100 meter wisselslag-estafette. Haar laatste internationale toernooi was de EK kortebaan in 2015.

Studie

Nijhuis, die in 2008 al een keer even stopte met zwemmen omdat ze voorrang gaf aan haar studie economie en bedrijfskunde, weet nog niet precies wat ze nu gaat doen.

"Ik neem er nu de tijd voor om mijn toekomst verder uit te gaan stippelen. Ik ben trots op wat ik bereikt heb en heel dankbaar voor alle mooie ervaringen die het zwemmen mij gebracht heeft."

Lees meer over:
Tip de redactie