Zwemmen

Pearson blijft coach Kromowidjojo door nieuwe rol bij zwembond

Patrick Pearson gaat aan de slag als assistent van zwemcoach Marcel Wouda bij het Nationaal Trainingcentrum (NTC) in Eindhoven, zo meldt de zwembond vrijdag. Hij blijft daardoor als coach verbonden aan Ranomi Kromowidjojo.

Pearson werkt sinds juni 2014 met Kromowidjojo, die afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro net als de gehele zwemploeg teleurstelde en geen enkele medaille veroverde.

Vorige week liet Pearson tegenover NUsport al weten perspectief te zien om werkzaam te blijven bij de KNZB. Gesprekken hebben nu dus geleid tot een verlenging van de samenwerking, al krijgt de coach wel een andere rol.

Sinds de teleurstellend verlopen Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar Nederland geen enkele zwemmedaille wist te veroveren, werd Wouda aangesteld als hoofdcoach en coach van de topzwemmers in Eindhoven.

De voormalig topzwemmer volgde daarmee Pearson praktisch op. Daarnaast werd André Cats benoemd tot technische baas bij de zwembond.

De KNZB laat weten dat in de komende weken nog enkele posities zullen worden ingevuld binnen de NTC's en Regionale Trainingcentra (RTC's).

Versterken

Pearson verheugt zich op zijn nieuwe functie bij de zwembond. "We werken sinds Rio al zo met deze groep zwemmers en ik merk dat Marcel en ik naar elkaar zijn toegegroeid. We kunnen elkaar versterken", zegt hij.

Hoofdcoach Wouda is eveneens blij met de gang van zaken. "We trainen nu in Eindhoven met één grote groep zwemmers. De zwemmers vinden dat erg prettig. We werken als coachteam met alle zwemmers en verzorgen samen de trainingsprogramma's."

"Elke zwemmer moet coachbaar zijn door elke coach, ook tijdens internationale toernooien. Ik ben blij dat we Patrick in het coachteam hebben kunnen behouden. Zijn kennis en ervaring zijn van toegevoegde waarde binnen het team."

Ondanks de onzekerheid over zijn toekomst was Pearson zaterdag 'gewoon' coach van Kromowidjojo bij de NK kortebaan in Hoofddorp, waar de 26-jarige Groningse voor het eerst sinds de Spelen in actie kwam en de 100 meter vrije slag won.

Lees meer over:
Tip de redactie