Alexander Zhukov, de uittredend voorzitter van het Russisch olympisch comité (ROC), vindt dat de regels rondom medische attesten moeten worden aangepast omdat nu te veel sporters er gebruik van maken.

"Het is complete onzin dat atleten met een serieuze - en soms zelfs chronische - ziekte olympisch kampioen kunnen worden door middelen te nemen die verboden zijn voor andere atleten", aldus Zhukov tegen het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in een speech die woensdag is vrijgegeven.

Medische attesten, of TUE's, zijn al enige tijd in het nieuws omdat het hackerscollectief  Fancy Bears in de afgelopen maanden de vertrouwelijke medische gegevens van talloze topsporters heeft gelekt.

Volgens wereldantidopingbureau WADA is het lekken het werk van Russische cyberspionnen die zo wraak willen nemen voor de rapporten die een door de staat gesteund dopingsysteem in Rusland blootlegden en die leidden tot massale schorsingen van Russische sporters.

Zhukov, die binnenkort zal vertrekken als ROC-voorzitter, ging in Lausanne niet in op die beschuldigingen. Hij maakte wel duidelijk dat hij vindt dat het systeem van medische attesten niet meer voldoet.

"Het aanvragen van medische attesten wordt steeds gewoner", zei de Rus. "Binnenkort is het een uitzondering dat er gezonde sporters meedoen aan een wedstrijd. Moeten we dat echt accepteren?"

Standpunt

Zhukov herhaalde bij het IOC nogmaals het Russische standpunt dat er geen door de staat gesteund dopingsysteem in Rusland is of was. Ook bekritiseerde hij de maatregelen die het WADA heeft genomen sinds het uitkomen van het zeer kritische rapport over Rusland.

Zo worden Russische atleten nu door buitenlanders getest op doping, maar volgens Zhukov is dat niet efficiënt.

"Het Britse antidopingbureau kan bijvoorbeeld nu al amper de zesduizend Britse monsters analyseren. Hoe moeten ze dan ook nog verantwoordelijk worden voor de Russische monsters?"