Ranomi Kromowidjojo heeft zaterdag in haar eerste finale sinds de Olympische Spelen van Rio de Janeiro de 100 meter vrije slag gewonnen bij de NK kortebaan.

De 26-jarige Kromowidjojo tikte in Hoofddorp aan in 52,43. Daarmee was de Groningse ruim een seconde sneller dan Maud van der Meer en Marrit Steenbergen, die samen met 53,54 op de tweede plaats eindigden.

Kromowidjojo dook met haar tijd onder de limiet voor de WK kortebaan van begin december in het Canadese Windsor (52,58). Ze voldeed vorig jaar bij de EK in Netanya ook al aan de eis.

De 16-jarige Steenbergen slechtte de limiet in haar leeftijdsklasse (54,13) en zwom een Nederlands record voor 16-jarigen. De talentvolle Friezin plaatste zich vrijdag op de 200 vrij ook al voor de WK.

Kromowidjojo besloot vorige maand dat ze in ieder geval nog een jaar doorgaat met zwemmen. De drievoudig olympisch kampioene zwom zaterdag haar eerste wedstrijdmeters sinds de teleurstellende zesde plaats in augustus in de olympische finale van de 50 vrij.

Kromo' hervatte een paar weken geleden de training met haar coach Patrick Pearson, van wie nog onzeker is of hij mag aanblijven. De zwembond KNZB stelde Marcel Wouda aan als nieuwe hoofdcoach in Eindhoven, waar Kromowidjojo traint. Pearson kan mogelijk als assistent van Wouda in het Brabantse bad blijven werken. De gesprekken daarover zijn gaande.

Verlinden

Joeri Verlinden pakte de Nederlandse titel op de 100 meter vlinderslag, maar met zijn winnende tijd van 50,83 bleef de 28-jarige Limburger ruim boven de WK-limiet (50,20).

Jesse Puts was duidelijk de beste op de 50 vrij. De sprinter bleef met 21,06 net boven zijn Nederlands record, dat hij zaterdagochtend in de series van de NK op 21,05 had gezet. Puts was voor de NK al geplaatst voor de WK kortebaan.

Maaike de Waard bleef op de 100 rug met 57,66 een fractie boven de WK-limiet (57,64).