Ferry Weertman genoot vrijdag van zijn nieuwe status als olympisch kampioen, ook al kon hij bij de NK kortebaan in Hoofddorp door een trainingsachterstand niet meedoen om de ereplaatsen op de 200 meter vrije slag.

"Het was superleuk om aangekondigd te worden als olympisch kampioen", aldus Weertman. "Het publiek ging los toen ik aan het zwemmen was, dus dat gaf me wel wat motivatie om nog harder te gaan."

Het leven van de 24-jarige Noord-Hollander is zeker wat veranderd sinds hij in augustus in Rio de Janeiro goud veroverde bij de 10 kilometer in het open water.

"Ik word wat vaker aangesproken op straat, geef af en toe een presentatie en ik mag zaterdag hier in Hoofddorp een prijs uitreiken bij het familiezwemtoernooi."

"Dat zijn kleine dingetjes maar wel heel leuk te doen. In het zwembad ben ik gewoon nog Ferry en dat is ook alleen maar goed."

Vakantie

Weertman nam na de Spelen een extra lange vakantie om te bepalen of hij na zijn succes aan de Copacabana nog verder wilde met zwemmen. Al vrij snel kwam hij erachter dat hij het bad nog niet vaarwel kon zeggen.

"Ik heb er goed over nagedacht wat ik leuk vind aan het zwemmen en waarom ik wel of niet zou doorgaan. De voordelen van wel doorgaan kwamen duidelijk naar voren, dus waarom zou ik dan stoppen alleen omdat ik mijn hoogste doel heb bereikt?"

"Er zijn altijd genoeg nieuwe doelen in het zwemmen. Ik hoop dat ik de vorm van afgelopen zomer kan vasthouden en volgende zomer wereldkampioen kan worden."

Pizza

Die vorm was er logischerwijs vrijdag in de NK-finale van de 200 vrij nog niet bij Weertman, die recent terugkwam van een vakantie in Italië en in totaal pas weer vijf weken training achter de rug heeft.

"Ik heb duidelijk nog niet genoeg arbeid geleverd voor dit toernooi", zei Weertman, die in Hoofddorp als achtste aantikte in 1.47,51. "Er zitten nog wel wat kilootjes te veel aan. Italië betekent pizza, pasta, ijs en wat wijntjes. Ja, dan krijg je dit. Maar dat is helemaal niet erg, ik heb ervan genoten om weer te racen."

Weertmans doel om volgend jaar in Boedapest wereldkampioen te worden, kan hij dan ook pas in juli bereiken.

Bij het eerstvolgende grote toernooi, de WK kortebaan begin december in Windsor, zal hij hoogstwaarschijnlijk niet in het zwembad te zien zijn, maar Weertman is wel van plan om af te reizen naar Windsor.

"De wereldzwembond FINA reikt dan de prijs uit voor beste openwaterzwemmer van het jaar. Er was dit jaar één groot evenement en daar won ik goud, dus waarschijnlijk heb ik die prijs wel gewonnen."