Bjarne Riis keert terug in het wielrennen. De Deense Tourwinnaar van 1996 is samen met Lars Seier Christensen, topman van Saxo Bank, eigenaar geworden van Team Virtu Pro-Veloconcept.

In juli kondigden Riis en zijn zakenpartner al aan de Deense ploeg, die uitkomt continentaal niveau, te gaan sponsoren. 

Woensdag vertelden Riis en Christensen op een persconferentie dat ze grote plannen hebben met Virtu Pro-Veloconcept. In 2018 moet de formatie promotie hebben gemaakt naar de WorldTour. Riis en Christensen hebben tevens de vrouwenploeg Team BMS Birn in handen gekregen.

BMS Birn kan volgens Riis de beste vrouwenploeg ter wereld worden. "Ik zie heel veel potentie in beide teams", zei de 52-jarige Riis woensdag. "Ze hebben zich in de afgelopen jaren meerdere keren bewezen en hebben Deense talenten de kans gegeven om het op een groter podium te laten zien."

Doping

Riis was na zijn actieve loopbaan al werkzaam als ploegleider bij Jack & Jones, CSC, Saxo Bank en Tinkoff-Saxo. Bij die laatste ploeg vertrok hij in maart 2015 nadat hij in onmin was geraakt met de Russische teambaas Oleg Tinkov.

Enkele maanden later verscheen een vernietigend onderzoeksrapport waarin stond dat Riis als ploegleider zijn renners aanzette tot het gebruik van doping. Hij werd niet bestraft omdat de zaak verjaard was.

Riis had toen al bekend dat hij zelf doping gebruikte toen hij in 1996 de Tour won.