Het Russische parlement heeft donderdag unaniem ingestemd met een wet die strengere straffen mogelijk maakt voor coaches die sporters aanzetten tot dopinggebruik.

Coaches of sportartsen die atleten ertoe aanzetten om verboden middelen te gebruiken, kunnen nu bestraft worden met een celstraf van maximaal twaalf maanden, een schorsing van maximaal drie jaar en een boete van 300.000 roebel (ruim 4.200 euro).

Het oorspronkelijke wetsvoorstel werd nog wat afgezwakt door voorgestelde veranderingen door de Russische regering, maar volgens Alexander Zhukov, parlementslid en voormalig voorzitter van het Russische olympisch comité, is het nog steeds een "strenge" wet.

"Dit toont nogmaals aan dat onze regerering dopinggebruik absoluut niet tolereert", aldus Zhukov tegen het Russische persbureau TASS. "En vooral dat we niet tolereren dat coaches minderjarige atleten dwingen om verboden middelen te gebruiken."

Onderzoek

Rusland ligt al lange tijd onder vuur vanwege de dopingcultuur in het land. Een onderzoek van wereldantidopingagentschap WADA toonde aan dat er in het land een door de staat gesteund systeem was ontwikkeld waardoor sporters massaal worden aangespoord en geholpen om doping te gebruiken.

Russische atleten mochten daarom niet meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro terwijl de hele Russische ploeg werd geweerd van de Paralympische Spelen.

De Russische overheid heeft zo'n programma altijd ontkend en gezegd dat het de straffen veel te ver vond gaan.

"Deze wet is natuurlijk een reactie op de buitenlandse criticasters die ons land ervan hebben beschuldigd dat we een soort door de staat gesteund dopingprogramma hebben", zegt Zhukov. "Zo'n programma heeft absoluut nooit bestaan."