Een commissie van de lokale regering van Tokio heeft zich zeer kritisch uitgelaten over de organisatie van de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad in 2020.

Volgens voorzitter Shinichi Ueyama van het panel van externe experts wil de organisatie van Tokio 2020 niet genoeg meedenken over manieren om de kosten van de volgende Zomerspelen drastisch terug te brengen. Bovendien is er niet voldoende leiding binnen de organisatie.

De commissie had voorgesteld om de roei- en kanolocatie te verplaatsen naar een bestaande accommodatie vierhonderd kilometer ter noorden van Tokio. Ook zouden de nog te bouwen stadions voor volleybal  en zwemmen volgens het panel kleiner kunnen.

"Maar het organisatiecomité wil niet meewerken aan een onderzoek naar deze mogelijkheden", aldus Ueyama woensdag op een persconferentie.

Het verplaatsen van de roei- en kanolocatie zou volgens het panel een besparing van zo'n 320 miljoen euro kunnen opleveren. Het organisatiecomité zegt op zijn beurt dat die verhuizing alleen maar extra geld zal kosten omdat de bestaande accommodatie flink verbouwd zou moeten worden.

Schattingen

Het organisatiecomité van Tokio 2020 wordt al langer bekritiseerd omdat de kosten voor het organiseren van de Spelen velen malen hoger lijken uit te vallen dan in eerste instantie begroot werd.

De huidige schattingen gaan uit van een bedrag van meer dan 30 miljard dollar (ruim 27 miljard euro), vier keer meer dan in eerste instantie verwacht werd. Officieel is er nog geen begroting ingediend door de organisatie.

De nieuwe gouverneur van Tokio, Yuriko Koike, riep daarom een speciale commissie in het leven die de kosten - en eventuele besparingen - moest onderzoeken.