Zwemmen

Meervoudig wereldkampioene Alshammar kondigt na 25 jaar afscheid aan

Therese Alshammar heeft vrijdag haar afscheid aangekondigd. De Zweedse kampioenschappen kortebaan van volgende week worden de laatste wedstrijden van de 39-jarige veterane.

Ondanks haar hoge leeftijd wilde Alshammar nog niet stoppen. "Lichamelijke problemen maken het helaas onmogelijk om te doen wat nodig is om mijn topniveau te halen. Daardoor heb ik minder plezier en dus is het tijd om te stoppen", zei Alshammar tegen de krant Dagnes Nyheter.

De Zweedse werd afgelopen zomer in Rio de Janeiro de eerste zwemster ooit die zes keer keer aan de Olympische Spelen heeft deelgenomen. In 1991 won Alshammar als 14-jarige al goud op de 50 meter rugslag bij de Zweedse kampioenschappen kortebaan.

Haar eerste Spelen waren die van 1996 in Atlanta, waarna ze er tot en met Rio steeds weer bij was. Bij de openingsceremonie in Rio droeg ze de Zweedse vlag.

De Bruijn

De meest succesvolle Spelen van Alshammar waren die van 2000 in Sydney. Op de 50 en 100 meter vrije slag pakte ze zilver achter olympisch kampioene Inge de Bruijn. Ook was er brons op de 4x100 meter vrije slag.

Op de WK langebaan was er twee keer goud voor Alshammar en op de WK kortebaan acht keer. 25 keer mocht ze zich Europees kampioene noemen.

Lees meer over:
Tip de redactie