Magnus Carlsen doet in januari opnieuw mee aan het Tata Steel Chess in Wijk aan Zee, zo meldt de organisatie van het internationale schaaktoernooi vrijdag.

Naast de winnaar van vorig jaar is de Rus Sergej Karjakin vastgelegd voor de 79e editie. Daardoor doet in ieder geval de regerend wereldkampioen mee.

Carlsen strijdt op 11 november in New York tegen Karjakin om de wereldtitel. De 25-jarige Noor is titelhouder en de Rus mag hem als winnaar van het kandidatentoernooi in maart van dit jaar uitdagen. 

"Het is bijzonder dat beide schakers elkaar in ons toernooi weer treffen, want meestal kiezen de grootmeester na een titelstrijd voor een rustperiode", zegt toernooidirecteur Jeroen van den Berg.

Anish Giri is de Nederlandse troef in Wijk aan Zee. De 22-jarige nummer 14 van de wereldranglijst doet al voor de negende keer mee. "Ik ga zeker voor de winst", zei hij. De Nederlandse routinier Loek van Wely is eveneens een plek in de A-groep gegund.

Veertien schakers

Carlsen is ook een trouwe gast in Wijk aan Zee. Hij speelde het toernooi al twaalf keer en boekte in januari van dit jaar zijn vijfde eindzege. Karjakin won ook al eens Tata Steel Chess, in 2009.

"Ik vind het mooi dat Carlsen en Karjakin meedoen. De spanning van de WK-tweekamp zit er dan nog op en dat kan het toernooi ten goede komen", meende Giri.

Andere wereldtoppers die hun deelname hebben toegezegd zijn de Armeense nummer vijf van de wereld en viervoudig winnaar Levon Aronian, de Amerikaan Wesley So (zesde op de wereldranglijst) en de opkomende schaaksterren Pentala Harikrishna (India), Ian Nepomniasjtsji (Rusland), Wei Yi (China) en Richard Rapport (Hongarije).

In totaal zijn nu twaalf van de veertien schakers bekend die van 13 tot en met 29 januari in Wijk aan Zee om de titel strijden.