Cal Crutchlow heeft zondag de Grand Prix van Australië in de MotoGP gewonnen. De Britse Honda-coureur liet op het circuit van Phillip Island Valentino Rossi achter zich.

De Spanjaard Maverick Viñales (Suzuki) moest zich tevreden stellen met de derde plaats. Wereldkampioen Marc Marquez begon van pole, maar ging in leidende positie hard onderuit.

Voor de 30-jarige Crutchlow is het zijn tweede zege van het seizoen. In augustus eiste hij nog verrassend de overwinning op in de Grand Prix van Tsjechië. Crutchlow is de eerste Brit ooit die in Australië weet te winnen.

Bo Bendsneyder reed in de Moto3-klasse naar de tiende plaats. De wedstrijd werd enige tijd stilgelegd na een crash, waarbij vier coureurs betrokken waren.

De zege ging naar Brad Binder, teamgenoot van Bendsneyder. De Zuid-Afrikaan die al zeker is van de wereldtitel, liet de Italiaan Andrea Locatelli ruim achter zich. De Spanjaard Aron Cornet eindigde als derde.

Thomas Lüthi won de Moto2-race door Franco Morbidelli met miniem verschil te verslaan. De Zwitser verkleint zijn achterstand in het WK op Johann Zarco naar 22 punten.