Bokser Tyson Fury heeft donderdag besloten zijn wereldtitels in het zwaargewicht van de WBO en WBA af te staan.

De 28-jarige Brit, die eind vorige maand betrapt werd op het gebruik van cocaïne, schrijft in een verklaring dat het "goed en eerlijk" is voor de sport als andere boksers de mogelijkheid hebben om voor de titels te vechten.

"Ik won de titels in de ring en ik geloof dat ze moeten worden verloren in de ring, maar ik ben op dit moment niet in staat om ze te verdedigen", aldus Fury.

Fury wil zich de komende tijd richten op zijn medische behandelingen en herstel. Hij gebruikte cocaïne om zijn mentale problemen de baas te kunnen. Fury, die tijdens zijn carrière regelmatig opviel door merkwaardige uitspattingen buiten de ring, kampte al jaren met een depressie en vertelde onlangs dat hij al vier maanden niet getraind heeft.

Grote uitdaging

De WBO en WBA hadden al aangegeven dat Fury zijn titels kon verliezen als gevolg van inactiviteit. Hij zou op 29 oktober tegen de Oekraïner Wladimir Klitschko boksen om de wereldtitel. Dat gevecht werd uitgesteld, waarna het cocaïnegebruik van Fury aan het licht kwam. 

De Engelse boksbond liet donderdag weten dat de bokslicentie van Fury is ingetrokken zolang het onderzoek naar het gebruik van verboden middelen loopt.

"Ik sta nu voor een andere grote uitdaging in mijn leven dan vechten tegen Klitschko. En ik zal overwinnen", schrijft Fury in de verklaring.  

Fury's bokspromotor Mick Hennessy noemt de beslissing "hartverscheurend". Fury's oom en trainer Peter Fury zegt dat hij er voor gaat zorgen dat de bokser sterker terugkomt. "Tyson komt niet alleen terug, maar hij zal ook terugwinnen waar hij recht op heeft", aldus Peter Fury.

Video: overzicht van uitspattingen Fury tijdens zijn loopbaan