Michael van Gerwen schreef zaterdagavond op overtuigende wijze voor de derde keer de World Grand Prix Darts op zijn naam en haalde vooral in het begin een niveau dat hij zelf bijna niet kon geloven.

"Wat kan ik zeggen? In de eerste drie of vier sets haalde ik een gemiddelde van 107 of 108. Als je zo speelt, verdien je het om te winnen", zei Van Gerwen in een eerste reactie na zijn 5-2 zege op wereldkampioen Gary Anderson.

"Als ik mijn niveau haal, weet ik dat ik kan winnen. Het is makkelijk om dat te zeggen, maar ik deed het tegen de wereldkampioen en voor een uitzinnig publiek."

Ondanks zijn ruime voorsprong kende Van Gerwen tijdens de partij een kleine terugval. "Toen ik met 4-1 voor stond, ging ik over de trofee nadenken. Anderson blijft een geweldige speler en vocht zich nog terug."

De 27-jarige Brabander sleepte de winst uiteindelijk binnen door knap 160 uit te gooien. Hij zag zijn zege in de finale als beloning voor een goed toernooi.

"Dit is mijn derde eindzege hier, echt fantastisch. Ik speelde de hele week al goed en ben blij dat ik dat kan bekronen met de beker. Alles verliep op rolletjes voor mij dit toernooi."

WK

Dit jaar staan er nog enkele toernooien op het programma bij de bond PDC. Zo is er volgende maand de Grand Slam of Darts en wordt er in december en januari het WK afgewerkt.

Van Gerwen kijkt uit naar de komende periode. "Hopelijk kan ik deze vorm vasthouden, want ik zal het nodig hebben in de komende maanden", aldus de winnaar van de World Grand Prix.

Op het WK van eind dit jaar aast Van Gerwen op het heroveren van zijn titel. De Brabander kroonde zich in 2014 tot wereldkampioen, maar zag Anderson in de voorbije twee jaar met de prijs aan de haal gaan.