Er moet een nieuw antidopingagentschap worden opgericht binnen het bestaande wereld antidopingagentschap WADA. Daar heeft het internationaal olympische comité (IOC) zaterdag een principe-overeenkomst over gesloten tijdens een bijeenkomst in Lausanne.

Tijdens die vergadering werden enkele in 2015 ingediende voorstellen goedgekeurd. Het IOC noemt de zaterdag genomen besluiten in zijn verklaring "een mijlpaal" in de strijd tegen dopinggebruik.

Volgende maand bespreekt het WADA de voorstellen tijdens een bijeenkomst. Ook het uitvoerend comité van het IOC kan de plannen nog dwarsbomen.

Door de recente crisis rondom het Russische dopingschandaal ziet het IOC zich genoodzaakt om een duidelijke lijn voor de toekomst te trekken. Voorzitter Thomas Bach verklaarde dat nationale dopingwaakhonden te veel macht hebben, waardoor er belangenverstrengeling op de loer ligt.

Het nieuw op te richten dopingagentschap moet ervoor zorgen dat per sport atleten uit verschillende landen evenveel worden getest.

Eerlijkere straffen

Naast de oprichting van een nieuw dopingagentschap is een belangrijke verandering dat het internationale sporttribunaal (CAS) dopingstraffen gaat opleggen. Nu gebeurt dat nog door nationale sportbonden. Hiermee hoopt het IOC tot eerlijkere straffen te komen.

Het IOC heeft verder besloten om het WADA meer macht te geven over de nationale dopingbureaus. Daarnaast moet er meer internationaal dan nationaal op doping getest worden.

Begeleiders van sporters, zoals trainers en artsen, kunnen voortaan strafrechtelijk vervolgd worden als een sporter op doping wordt betrapt.

Het WADA werd in 1999 door het IOC opgericht.