André Cats is de opvolger van Joop Alberda als technisch directeur van de KNZB. De 48-jarige Cats komt over van NOC*NSF, waar hij sinds 2008 chef de mission was van de paralympische ploeg.

Cats wordt per 1 november verantwoordelijk voor alle topsportdisciplines bij de KNZB: langebaanzwemmen, openwaterzwemmen, waterpolo, schoonspringen, synchroonzwemmen en paralympisch zwemmen. 

Van 1996 tot 2008 werkte de nu 48-jarige Cats ook al bij de KNZB, waar hij meerdere functies uitvoerde.

"De KNZB staat aan de start van een nieuwe olympische cyclus", zegt Cats donderdag in een eerste reactie op zijn aanstelling. 

"Ik kijk er naar uit om met gemotiveerde mensen een sterk team te gaan vormen en te gaan werken aan de best denkbare organisatie in een optimaal topsportklimaat, gericht op het winnen van zoveel mogelijk medailles op EK, WK en Olympische Spelen in zowel de komende vier jaar als op lange termijn."

Alberda

De zwembond zat zonder technisch directeur nadat Alberda enkele weken voor de Spelen in Rio de Janeiro opstapte vanwege een conflict met teammanager Aad van Groningen.

De langebaanzwemmers presteerden vervolgens zeer teleurstellend in Rio. Ze veroverden geen enkele medaille. Bij het openwaterzwemmen was er goud voor Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman.

Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF, gunt Cats een nieuwe stap in zijn loopbaan. "Natuurlijk zullen we André in het High Performance Team van NOC*NSF missen", vertelt Hendriks. 

"Tegelijkertijd is het voor de Nederlandse sport goed dat iemand met zoveel ervaring en kennis zich bij een sportbond in gaat zetten om voor de sporters een optimaal prestatieklimaat te realiseren. Wij wensen hem daar vanzelfsprekend veel succes bij."