De Amerikaanse golfers hebben zondag voor het eerst sinds 2008 weer beslag gelegd op de Ryder Cup. Europa werd met 17-11 verslagen.

Bij het ingaan van de laatste dag keken de Europeanen tegen een 9,5-6,5 achterstand aan. Bij een gelijkspel had titelverdediger Europa zijn trofee behouden, maar dat zat er geen moment in.

In het Europese team speelde Thomas Pieters een grote rol. De 24-jarige Antwerpenaar zorgde voor vier punten (in vijf wedstrijden) en werd daarmee de beste rookie in de geschiedenis van het prestigieuze toernooi.

Een nederlaag bleek echter onafwendbaar. Onder andere topspeler Rory McIlroy liet punten liggen. Namens de Amerikanen haalde Ryan Moore het winnende punt binnen.

Verenigde Staten wint Ryder Cup

Trots

''Ik ben super trots op ze'', zei een emotionele teamcaptain Davis Love III van de Amerikanen na een omhelzing met assistent-captain Bubba Watson op de achttiende hole. ''Onze jongens zijn goed omgegaan met de druk. Europa kwam goed terug en speelde fantastisch golf. Maar we hebben het samen voor elkaar gekregen.''

Vooral Moore was dolgelukkig. ''Het is ongelofelijk om het punt te maken dat de beslissing brengt'', zei de Amerikaan na zijn zege in het duel met Lee Westwood. ''Ik wist dat er na mij nog een paar jongens heel goed stonden te spelen. Daardoor kon ik rustig blijven op de laatste holes en de winst er uit slepen.''

''De Amerikanen hebben beter gespeeld dan wij'', moest de Europese teamcaptain Darren Clarke toegeven. ''Ze maakten de puts als het moest. Maar het is ook jarenlang andersom geweest.''

Het was de 41e editie van de Ryder Cup, waar twaalf golfers uit de Verenigde Staten het opnemen tegen twaalf golfers uit Europa. De laatste drie keer, in 2010, 2012 en 2014, ging de beker naar Europa.