De Amerikaanse golfers staan halverwege de tweede dag van de Ryder Cup nog steeds op voorsprong, maar de Europeanen verkleinden hun achterstand met een punt in de foursomes.

Europa won zaterdag op de Hazeltine National Golf Club in Chaska, Minnesota twee foursome-partijen, Amerika won er één en één duel eindigde gelijk. De tussenstand is nu 6,5 - 5,5 in het voordeel van de VS.

Later op zaterdag volgen nog vier fourballs, waarna de twaalf singles op zondag de beslissing moeten brengen. Europa heeft als titelverdediger genoeg aan veertien punten voor de eindzege, terwijl Amerika minimaal 14,5 punten moet hebben.

De Noord-Ier Rory McIlroy en de Belgische Ryder Cup-debutant Thomas Pieters gaven het goede voorbeeld voor Europa door met 4&2 te winnen van Rickie Fowler en Phil Mickelson. McIlroy en Pieters pakten vrijdag bij de fourballs samen ook al een punt.

Debutant

Brandt Snedeker en Brooks Koepka, die vrijdag in de fourballs weinig heel lieten van Martin Kaymer en Danny Willett (5&4), bezorgden Amerika vervolgens het eerste punt op zaterdag door na zestien holes af te rekenen met de Zweed Henrik Stenson en de 22-jarige Engelsman Matthew Fitzpatrick, die zijn eerste Ryder Cup-partij speelde.

De Engelsen Justin Rose en Chris Wood - een andere debutant - brachten Europa weer op één punt achterstand door een zege op Jimmy Walker en Zach Johnson (1 up).

Patrick Reed en Jordan Spieth leken in de laatste foursome op weg naar een Amerikaans punt, maar de Spanjaarden Sergio Garcia en Rafael Cabrera-Bello kwamen sterk terug op de laatste holes en sleepten er zo nog een gelijkspel uit.