Atletiek

Obama prijst Smith en Carlos 48 jaar na 'black power-groet' op Spelen

De Amerikaanse president Barack Obama heeft donderdag bij een ceremonie in het Witte Huis John Carlos en Tommie Smith geprezen, 48 jaar nadat de atleten tijdens de Olympische Spelen protesteerden tegen raciale ongelijkheid.

"We zijn vereerd dat de legendarische Tommie Smith en John Carlos hier vandaag zijn", aldus Obama bij de ceremonie waarbij Amerikaanse olympiërs en paralympiërs van de Spelen van Rio de Janeiro geëerd werden.

"Hun krachtige stille protest tijdens de Spelen van 1968 was controversieel, maar het was een wake-upcall voor een heleboel mensen en het zorgde voor meer kansen voor de atleten die na hen kwamen."

Smith en Carlos werden 48 jaar geleden respectievelijk eerste en derde op de 200 meter in Mexico-Stad. Beide Amerikanen staken vervolgens op het podium één vuist in de lucht en bogen hun hoofd, een symbool van de Black Power-beweging die destijds vocht voor raciale gelijkheid in de VS.

Smith vertelde later dat het geen Black Power-symbool was maar een "saluut voor mensenrechten".

Smith en Carlos werden tijdens de medailleceremonie uitgejoeld door het publiek. Het duo werd vervolgens geschorst en naar huis gestuurd door het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Diversiteit

Obama besloot Smith en Carlos 48 jaar na dato alsnog te eren, omdat ze volgens de president "de weg hebben geplaveid voor de diversiteit in het huidige Amerikaanse team".

Obama noemde in dat verband onder anderen turnster Simone Biles, kogelstootster Michelle Carter, zwemster Simone Manuel en boksster Claressa Shields, die allemaal goud wonnen in Rio.

"Dit toont aan dat de grootsheid van Amerika niet alleen voortkomt uit hoge scores en snelle tijden, maar ook door onze diversiteit en onze tolerantie."

Kaepernick

Het thema van atleten die protesteren tegen raciale ongelijkheid is de laatste weken weer zeer actueel in Amerika.

Quarterback Colin Kaepernick van de San Francisco 49ers besloot vorige maand om niet langer te staan bij het spelen van het Amerikaanse volkslied omdat hij "geen trots wil tonen voor de vlag van een land dat donkere mensen onderdrukt".

Bij een awardshow van tv-zender ESPN in juli spraken de NBA-supersterren Chris Paul, Dwyane Wade, Carmelo Anthony en LeBron James zich al uit voor het feit dat er veranderingen nodig zijn in de Amerikaanse maatschappij.

Tip de redactie