Schaatsen

Schaatsbond KNSB maakt alsnog extra geld vrij in begroting

Schaatsbond KNSB heeft alsnog wat extra geld vrijgemaakt in de begroting voor komend seizoen. De premiepot wordt licht aangevuld en het licentiegeld dat commerciële teams moeten betalen, is gehalveerd.

De KNSB doet op die manier een ultieme poging om de drie ontevreden partijen in het langebaanschaatsen te paaien. De gewesten, de ploegen en de atleten uitten vorige week kritiek op het bezuinigingsbeleid van de KSNB, die over het vorig boekjaar een recordverlies van ongeveer 3 miljoen euro leed.

Zij willen dat de bond zelf nog dieper in de kosten moet snijden om de financiële pijn te verzachten en ook beter te verdelen. De directie van de bond is hen deels tegemoet gekomen. De premiepot voor de topschaatsers is voor het komende seizoen van 600.000 euro verhoogd naar 770.000 euro. Vorig jaar bedroeg het prijzengeld nog 1,1 miljoen euro.

De gewesten kunnen rekenen op een extra bedrag van 100.000 euro om de gevolgen van de brede bezuinigingen bij de bond op te vangen. Het jaarlijkse licentiegeld voor de commerciële schaatsteams heeft de KNSB gehalveerd, van een ton naar 50.000 euro.

Met deze financiële aanpassingen hoopt het bekritiseerde bestuur van de schaatsbond dat de ledenraad zaterdag in Utrecht de definitieve begroting voor het lopende boekjaar (tot medio 2017) wil goedkeuren.

Fledderus

Volgens algemeen directeur Theo Fledderus zal een alternatieve begroting, die door de drie tegenstribbelende partijen is opgesteld, niet aan de orde komen. "Daar zijn procedures voor. We hebben bijvoorbeeld nog niets gezien. Dat kan dus niet", liet hij donderdag in Utrecht weten.

De KNSB heeft over het afgelopen boekjaar een verlies geleden van 2,7 miljoen euro. Het jaar ervoor kwam de schaatsbond 9 ton tekort. "Er komt aanzienlijk minder geld binnen van sponsors en subsidies", legde Fledderus uit.

"Met het terugdringen van de begroting van 16,5 miljoen naar 12 miljoen euro hebben we de afgelopen twee jaar een gigantische stap gemaakt. Als bond moeten we met 30 procent minder personeel verder. Dat doet pijn, maar de KNSB kan de bezuinigingen niet alleen dragen. De andere drie partijen voelen die pijn ook, maar die hebben we nu wel nog een beetje kunnen verzachten."

Fledderus zei niet te verwachten dat het nog voor de vergadering tot een akkoord komt met de drie ontevreden partijen. "Dan moet de ledenraad zaterdag maar beslissen. Er ligt een voorlopige begroting, dus bij een afwijzing gaan we daar gewoon mee verder, al zal het met kromme tenen zijn."

"Een eventueel 'nee' van de ledenraad zal ik niet als een motie van wantrouwen beschouwen. Als ze me wegsturen, blijft de discussie namelijk hetzelfde. We moeten samen verder, met minder geld. Daar moet we met elkaar uit zien te komen."

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie