Boksen

IOC geeft boksers 'stevige reprimande' voor gokken tijdens Spelen

Drie boksers die meededen aan de Olympisch Spelen van Rio zijn door het Internationaal Olympisch Comité betrapt op het gokken op olympische boksduels. Het drietal heeft hiervoor een "stevige reprimande" gekregen.

De Ieren Michael Conlan en Steven Donnelly en de Brit Antony Fowler moeten ook een scholingsprogramma van het IOC volgen.

Het trio plaatste weddenschappen op bokspartijen in Rio en dat werd ontdekt door een speciale eenheid, die voor het eerst in de olympische geschiedenis gokgedrag en matchfixing door deelnemers moest traceren.

Het is bij een reprimande gebleven omdat de boksers niet hebben geprobeerd de uitslag van de gevechten te manipuleren.

Conlan, Donnelly en Fowler zijn wel verplicht diverse zogeheten integriteitscursussen te volgen, anders kunnen ze deelname aan de volgende Spelen van 2020 in Tokio sowieso vergeten.

Middelvingers

Conlan kwam tijdens de Spelen al in het nieuws, omdat hij na zijn verloren kwartfinale in het bantamgewicht tegen de Rus Vladimir Nikitin hard uithaalde naar de olympische boksbond AIBA en juryleden.

De wereldkampioen uit Ierland stak in de ring al zijn middelvingers op en maakte daarna in gesprek met journalisten duidelijk dat hij vond dat hij bestolen was van de zege.

"De AIBA is gewoon corrupt", zei Conlan. "Ze hebben me mijn olympische droom afgenomen. Het is duidelijk dat Rusland geen doping meer kan gebruiken, dus hebben ze de juryleden maar wat meer geld gegeven."

Het AIBA stuurde vervolgens een aantal juryleden naar huis vanwege "verkeerde beslissingen".

Tip de redactie