Marvin van Heek (24), die in 2012 als eerste Nederlander in de top tien eindigde in een wereldbeker bij het alpinieskiën, heeft besloten om te stoppen met zijn topsportcarrière.

"Fysiek voel ik me goed, maar mentaal niet. Ik ben heel moe in mijn hoofd", aldus Van Heek woensdag in een persbericht van de Nederlandse Ski Vereniging. "Misschien is het definitief en misschien dat ik ooit nog terugkeer in het skiën, dat weet ik nog niet. Ik heb nu eerst rust nodig."

De in Frankrijk geboren en opgegroeide skiër kwam sinds 2011 uit voor Nederland. In december 2012 verraste hij door bij de wereldbeker in het Italiaanse Val Gardena als achtste te eindigen op de afdaling.

De Winterspelen van 2014 in Sochi kwamen daardoor in beeld voor Van Heek, maar door zijn rugblessure miste hij het grootste deel van het olympische seizoen 2013/2014, waardoor kwalificatie onmogelijk werd.

De specialist op de snelheidsnummers liep zijn kwetsuur in de zomer van 2013 op tijdens een trainingsstage bij de Amerikaanse olympische ploeg. Nadat de klachten verergerden, werd hij in september 2015 geopereerd aan een hernia. Uiteindelijk moest Van Heek ruim 2,5 jaar revalideren.

"Natuurlijk droomde ik van de Olympische Spelen en wilde ik nog veel meer bereiken, maar ik kan voor mijn gevoel niet anders dan stoppen. Gelukkig zijn veel van mijn dromen wel uitgekomen en ik wil iedereen bedanken die in me heeft geloofd en me heeft gesteund."