Golf

Amerikaanse Ryder Cup-captain Love III lovend over rol Woods

Tiger Woods kan door een hardnekkige blessure voor de tweede keer op rij niet meedoen aan de Ryder Cup, maar volgens captain Davis Love III heeft de golflegende toch een zeer belangrijke rol bij de Amerikaanse ploeg.

"Hij is ongelooflijk betrokken", aldus Love III over Woods, die een van de vijf vicecaptains is bij de Amerikanen. "Hij is heel bedachtzaam in de manier waarop hij ermee omgaat dat hij als Tiger Woods invloed kan hebben, maar tegelijkertijd een afleiding kan zijn."

De 40-jarige Woods heeft al ruim een jaar geen toernooi gespeeld door een rugblessure die hem al een aantal seizoenen flink hindert.

De Amerikaan, die over twee weken zijn rentree hoopt te maken bij de Safeway Open in Californië, miste door die kwetsuur al de Ryder Cup van 2014 en kwam ook niet in aanmerking voor een rol als speler bij de editie van dit jaar, die vrijdag begint op de Hazeltine National Golf Club in de staat Minnesota.

Love III besloot dat hij de ervaring van Woods, die als speler zeven keer deelnam aan de Ryder Cup, goed kan gebruiken en stelde hem daarom aan als een van zijn adjudanten. De Amerikaan heeft daar nog geen moment spijt van gehad.

"Hij helpt ons ontzettend met onze strategie en onze voorbereidingen, dat is zijn belangrijkste rol", stelt Love III. "Maar ik heb hem ook een lijst gegeven met spelers om te vragen met wie ze het liefst willen spelen. Tiger is bereid om alles te doen wat we van hem vragen."

Intimiderend

Tom Lehman, een andere vicecaptain bij de Amerikanen, stelde eerder deze week al tegen de BBC dat Woods een "groot voordeel" zal zijn voor de VS, omdat "niemand een golfbaan beter kan analyseren dan hij".

De Europese vicecaptain Padraig Harrington counterde dat de aanwezigheid van Woods ook weleens een averechts effect kan hebben op de Amerikaanse ploeg, omdat de voormalig nummer één van de wereld de beste golfer van zijn generatie is.

"Dat kan nogal intimiderend zijn als je er niet goed op bent voorbereid", aldus Harrington. "Al kan dat voor beide teams gelden."

"Feit is wel dat Tiger nooit iemand is geweest die een team bij elkaar wist te brengen. Kan hij dat als vicecaptain wel? Zal hij sommige spelers intimideren? We zullen het zien."

Haat-liefdeverhouding

Woods, die zelf deze week de meeste interviewaanvragen heeft afgeslagen omdat hij niet anders behandeld wil worden dan de andere vicecaptains, heeft een haat-liefdeverhouding met de Ryder Cup, de tweejaarlijkse strijd tussen Amerikaanse en Europese golfers.

De 14-voudig majorwinnaar wist bij zijn zeven deelnames alleen in 1999 te winnen met het Amerikaanse team. Individueel heeft hij meer partijen verloren (17) dan gewonnen (13).

De Ryder Cup begint op vrijdag met de foursomes. Op zondag valt traditioneel de beslissing in de singles.

Twee jaar geleden won Europa in het Schotse Gleneagles voor de derde keer op rij en voor de zesde keer in de laatste zeven edities.

Lees meer over:
Tip de redactie