Rory McIlroy heeft zich zondag met winst in het Tour Championship na een play-off verzekerd van een extra bonus van 10 miljoen dollar, een kleine 9 miljoen euro.

McIlroy pakte door zijn zege in Atlanta ook de eerste plaats in de strijd om de FedExCup, waarvan het Tour Championship het laatste toernooi was.

Met de Amerikanen Ryan Moore en Kevin Chappell moest de Noord-Ier via een play-off strijden om de toernooizege Chappel viel bij de eerste extra hole af. Pas op de vierde hole besliste McIlroy de verlenging met een birdie.

McIlroy's zege was pijnlijk voor Dustin Johnson. Elke andere uitkomst van de play-off had betekend dat hij de 10 miljoen dollar in zijn zak had mogen steken.

Johnson was de slotdag nog ingegaan als gedeeld koploper met Chappell, maar de 32-jarige Amerikaan speelde met 73 slagen de slechtste ronde van alle 29 deelnemers.

Ongelooflijk

McIlroy, Chappell en Moore kwamen na vier ronden uit op 268 slagen, 12 onder par, waardoor een play-off noodzakelijk was.

"Dit was ongelooflijk'', zei McIlroy, momenteel de nummer drie van de wereld, die voor de winst op de East Lake Golf Club van in Atlanta nog eens 1,53 miljoen dollar opstreek.

Moore hield aan zijn sterke optreden in Atlanta een wildcard over voor het Amerikaanse team dat vanaf vrijdag de strijd met Europa aangaat om de 41e Ryder Cup. Voor de 33-jarige Moore is het zijn eerste deelname.